AddToAny

- Advokatene ledet an rettsutviklingen

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch så advokatstanden utvikle seg kraftig gjennom de 45 årene han jobbet tett på advokater. Han vil særlig rose forsvarere i økonomiske straffesaker for å ha spilt en viktig rolle i utviklingen av rettsstaten.
Hvorfor har advokater og aktoratet en mer respektfull relasjon og et bedre samarbeid i Høyesterett enn i de underliggende instansene, undrer Tor-Aksel Busch. Mer om det følger.

Men først; da han gikk av i oktober 2019, satte Busch punktum for en lang karriere i påtalemyndigheten, først som politifullmektig, senere statsadvokat, assisterende riksadvokat og Norges lengst regjerende riksadvokat.

Han har prosedert mot forsvarerlegender som Alf Nordhus (1919-1997) og Olav Hestenes (1930-1996) og har det han kaller et langt bekjentskap til norske advokater.

- Jeg har fulgt norske advokater tett etter at jeg aktorerte min første straffesak i 1976, og har mange gode minner fra samarbeidet med advokatene. De er faglig flinke, og opptatt av å være rettstatens tjenere, det er det helt dominerende inntrykket, sier Busch til Advokatbladet.

Roser forretningsadvokater

Norske advokater har i stor grad bidratt til å trekke frem det internasjonale perspektivet i strafferetten, mener han.

- Advokatene ledet an, her var påtalemyndigheten på ingen måte i førersetet. En del av utviklingen må tilskrives tradisjonelle forretningsadvokater med forsvareroppdrag i økonomiske straffesaker. Det vil sikkert være flere som er uenige med meg i disse betraktningene, og enkelte strafferettsadvokater har absolutt også hatt en rolle i dette, det er det ingen tvil om. Men jeg vil gi ros til forretningsadvokatene som bidro til å løfte det internasjonale perspektivet inn i norske straffesaker.

Dette skal rettsstaten som sådan være glad for, for dette er en viktig utvikling, mener Busch.

Samtidig er sakene bare blitt mer og mer omfattende, peker han på.

- Vidløftiggjøring av saker er et tema jeg prøvde å jobbe mye med i min tid som riksadvokat, men helt uten å lykkes. Jeg synes utviklingen på ingen måte bremser opp, men har fortsatt i dette sporet. Det har blant annet sammenhen

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

- Veldig hyggelig å få anerkjennelse fra andre journalister for den jobben vi gjør, sier redaktør Nina Schmidt.
Advokatbladet 17.09.2021
Søknadsfrist: Snarest Har du lyst til å bli en del av Team Thommessen, og jobbe i et miljø preget av samarbeid og nytenkning?
Advokatbladet 17.09.2021
- Skaper unødig merarbeid, og går ut over advokatenes likviditet, sier advokat Trygve Staff.
Advokatbladet 17.09.2021
Søknadsfrist: 30. september SpareBank 1 Sørøst-Norge ønsker å styrke de juridiske ressursene i konsernet. I den forbindelse søker vi en topp motivert person som vil være med på å utvikle juridisk avdeling.
Advokatbladet 16.09.2021
Søknadsfrist: 26. september Jurist SpareBank 1 Utvikling utvikler, drifter og forvalter løsninger for alle bankene og produktselskapene i SpareBank 1 Alliansen. Totalt håndterer vi løsninger som brukes av over 1 million SpareBank 1-kunder.
Advokatbladet 16.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt