AddToAny

50/50 direktesalg og storproduksjon

50/50 direktesalg og storproduksjon
KONGSVINGER: I rundt 60 år har Skarstad Gartneri tilbudt dagsferske grønnsaker til alle som tar turen innom gården. I fjor åpnet de også kafé, for å redusere matsvinn og inspirere folk til å velge norske produkter.

Gården kom i familien Skarstads eie da faren til Lars kjøpte eiendommen i 1956. Han var selv fra en gård i grønnsakbygda Lier, men siden han ikke hadde odel, måtte han ordne seg på annet vis. Til å begynne med var det husdyr på gården, men etter hvert dreide drifta mer og mer over på å handle om produksjon av grønnsaker. Sakte, men sikkert starta faren til Lars med å selge litt grønnsaker og egg på torget i Kongsvinger. Dette viste seg raskt å bli tatt godt imot, og interessen for de ferske grønnsakene økte.

- Det var ingen tradisjon for grønnsaker i om­rådet her, så da min far begynte å selge det på torget, så balla det fort på seg, forteller Lars Skarstad, som i dag har overlatt drifta til sin datter, Anette.

Ganske raskt blei det slutt på husdyrproduksjonen på Skarstad, og jorda blei for fullt via til produksjon av grønnsaker, korn og poteter.

SKARSTAD-TOMATEN

Helt fra Lars var liten, har han vært med sin far på torget for å selge grønnsaker. Etter hvert åpna de også eget utsalg hjemme på gården, slik at kundene kunne komme direkte til dem.

- Vi sto på torget tirsdager og fredager, og så hadde vi åpent utsalg her hjemme på mandager og torsdager.

Det som var mest spesielt med gartneriet den gang, var produksjonen av tomater.

- Nesten all tomatproduksjon her til lands foregikk på Vestlandet, så mange ville ha våre kortreiste tomater, som ikke bar preg av den lange transporten, forteller Lars.

- I dag er nok smaksforskjellen mindre, men tomaten har fulgt oss hele veien likevel, og vi har fremdeles Skarstad-tomaten som logo, legger Anette til.

Gartneriet blei kjapt svært populært blant lokalbefolkningen, og på et tidspunkt var det så mye trafikk inn på tunet, at det var lite igjen å ta med seg når de først skulle reise ned på torget i sentrum.

Da fant de ut at det var bedre å holde åpent hjemme enda en dag, og siden 70-tallet har det vært mulig å kjøpe grønnsaker på Skarstad fast tre dager i uka.

REDUSERER MATSVINN

- Fra 2016 har vi også hatt lørdagsåpent, og i fjor utvida utsalget med kafé og eget produksjonskjøkken, forteller Anette, som tok over drifta av gården i 2013.

Fremd

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bestillingsløsninga for fjøskort er nå flyttet fra Tines medlemssider og over til «Min side» på Genos nettside. Her kan du endre bestillingsmåned, antall sett eller avbestille.
Norsk Landbruk 19.09.2024
- Gjeninnføringa av Harmoni Verpehonnør gjør at vi kan tilpasse fôringsregimet til de endringene vi opplever hos dagens hybrider, skriver Norgesfôr på sine sider.
Norsk Landbruk 19.09.2024
En ny rapport hevder at melk, egg og kjøtt fra klonede dyr, snart kan bli tilgjengelig i Canada, uten at forbrukerne vet det. Dr.
Norsk Landbruk 19.09.2024
Norsvins storsatsing, Delta Norge, er i gang. Nå er de første rånene satt inn i rånetest, og én av de to nye dyrebilene er i drift.
Norsk Landbruk 19.09.2024
For første gang på åtte år har det vært en liten økning i antall slaktede griser i Tyskland. I løpet av de første seks månedene av 2024 ble 21,9 millioner griser slaktet i svineland nummer to i EU.
Norsk Landbruk 19.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt