Gården kom i familien Skarstads eie da faren til Lars kjøpte eiendommen i 1956. Han var selv fra en gård i grønnsakbygda Lier, men siden han ikke hadde odel, måtte han ordne seg på annet vis. Til å begynne med var det husdyr på gården, men etter hvert dreide drifta mer og mer over på å handle om produksjon av grønnsaker. Sakte, men sikkert starta faren til Lars med å selge litt grønnsaker og egg på torget i Kongsvinger. Dette viste seg raskt å bli tatt godt imot, og interessen for de ferske grønnsakene økte.
- Det var ingen tradisjon for grønnsaker i området her, så da min far begynte å selge det på torget, så balla det fort på seg, forteller Lars Skarstad, som i dag har overlatt drifta til sin datter, Anette.
Ganske raskt blei det slutt på husdyrproduksjonen på Skarstad, og jorda blei for fullt via til produksjon av grønnsaker, korn og poteter.
SKARSTAD-TOMATENHelt fra Lars var liten, har han vært med sin far på torget for å selge grønnsaker. Etter hvert åpna de også eget utsalg hjemme på gården, slik at kundene kunne komme direkte til dem.
- Vi sto på torget tirsdager og fredager, og så hadde vi åpent utsalg her hjemme på mandager og torsdager.
Det som var mest spesielt med gartneriet den gang, var produksjonen av tomater.
- Nesten all tomatproduksjon her til lands foregikk på Vestlandet, så mange ville ha våre kortreiste tomater, som ikke bar preg av den lange transporten, forteller Lars.
- I dag er nok smaksforskjellen mindre, men tomaten har fulgt oss hele veien likevel, og vi har fremdeles Skarstad-tomaten som logo, legger Anette til.
Gartneriet blei kjapt svært populært blant lokalbefolkningen, og på et tidspunkt var det så mye trafikk inn på tunet, at det var lite igjen å ta med seg når de først skulle reise ned på torget i sentrum.
Da fant de ut at det var bedre å holde åpent hjemme enda en dag, og siden 70-tallet har det vært mulig å kjøpe grønnsaker på Skarstad fast tre dager i uka.
REDUSERER MATSVINN- Fra 2016 har vi også hatt lørdagsåpent, og i fjor utvida utsalget med kafé og eget produksjonskjøkken, forteller Anette, som tok over drifta av gården i 2013.
Fremd