AddToAny

5 myter om sex

5 myter om sex
Seksuell helse blant funksjonshemmede har lenge vært oversett og tabubelagt. Men nå står de unge fram og krever åpenhet. Mytene skal knuses!
Sex som funker. Det er navnet på rapporten som nylig kom fra organisasjonen Unge funksjonshemmede.
- Endelig har ungdom satt ord på noe mange funksjonshemmede og kronisk syke kjenner seg igjen i, men som det ikke snakkes om, sier Unge funksjonshemmedes generalsekretær Synne Lerhol.
- Som organisasjon har vi jobbet mye med fysisk og psykisk helse, men ikke seksuell helse. Vi ber jo ofte helsevesenet se oss som hele mennesker, at vi er mer enn en diagnose. Nå var det på tide at vi som organisasjon også gjorde det samme.
Lerhol har tidligere vært ungdomshelsepolitisk rådgiver i organisasjonen, med ansvar for arbeidet med ungdomshelse, sjeldne diagnoser og seksuell helse.

Hva er normalt?
Rapporten fra Unge funksjonshemmede viser at det i tillegg til mangel på kunnskap og åpenhet om seksuell helse, også er et behov for et holdningsarbeid. I samfunnet generelt, og spesielt i helse- og skolesektoren.
- Vi må utvide normalen, slik at flere omfavnes av hva som er innenfor. Nå er det hvite, heterofile menn i 40-årene som styrer definisjonen på hva som er normalt, mener Synne Lerhol.
- Det er egentlig unormalt å være såkalt normal. Enten det handler om utseende, sykdom, funksjonsevne, legning, religion eller sosiale behov har de fleste av oss en såkalt «annerledeshet». Det er normalt å være en ekstrovert, muslimsk og svaksynt jente. Det er normalt å være rullestolbruker og bifil. Det er normalt å være den du er.

5 myter
Organisasjonen konkluderer med at det finnes fem vanlige myter som mange møter utenfra, men som flere unge med nedsatt funksjonsevne også tror på selv. Det kan Lerhol forstå.
- Hører du mange nok ganger at du ikke burde ha barn eller at ingen nok vil bli med deg på date, er det lett å tro på det. For å knuse mytene om at enkelte ikke kan ha sex eller ikke har seksuelle følelser og erfaringer, må vi snakke om hvordan ulike mennesker utrykker og lever ut sin seksualitet.
Så hva består mytene i, hvordan har de oppstått og hvordan kan en knuse dem?

Myte 1:
Funksjonshemmede føler seg ikke sexy og tenker ikke på sex
- Alle har en seksualitet, uavhengig av funksjonsnedsettelse, alder, kjønn, orientering og kultur. Ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom er like ulike som alle andre. Noen liker sex og har det ofte, uavhengig av behov for tilrettelegging. Andre har sjeldnere sex og er intime på andre måter. Nærhet kommer i mange former, noen ganger er det nok med nærhet og kos. Andre ganger gir det nytelse å berøre erogene soner, forteller Synne Lerhol.
Det virker som at helsepersonell ikke har tatt dette inn over seg. I rapporten kommer det frem at ungdommer blir spurt fra helsepersonell om hvorfor de skal ha prevensjon eller en graviditetstest. Mange blir møtt med fordommer om at de ikke tenker på sex.
Regjeringen la i 2017 frem et 5-årig strategidokument om seksuell helse. Det overordnede målet er å sikre god seksuell helse i hele befolkningen. Der bekreftes utfordringene i helsesektoren:
«Tilbakemelding fra brukere, og undersøkelser blant brukere og helsepersonell, tyder på at det mangler både bevissthet og kunnskap om seksuell helse som helsefremmende ressurs. Seksuell helse bør vektlegges i relevante profesjonsutdanninger som en del av en helhetlig helse-forståelse, og inkluderes i faglige retningslinjer i helse- og omsorgstjenesten.»
- Mange i helsevesenet synes dette er litt
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt