AddToAny

2gravplassarbeidere minnelunder

Gunn Sinkerud Krogstad og Hans Olav Holmbro viser fram minnelunden på Sørum kirkegård i Lillestrøm.
To gravplassarbeidere tegnet to minnelunder med teori fra Gravplasskolen og egen praktisk arbeidserfaring som bakgrunn.
- Det er flott å ha medarbeidere som har kompetanse til å lage en minnelund. Dette gir dem også eierskap til anlegget de står bak, sier Harald Ringstad, avdelingsleder for bygg og anlegg i Lillestrøm kirkelige fellesråd.

Forkastet første forslag
Han er svært fornøyd med minnelundene som de to kirkegårdsarbeiderne Gunn Sinkerud Krogstad og Hans Olav Holmbro står bak på Sørum kirkegård og Frogner kirkegård i Lillestrøm kommune.

Opprinnelig skulle en landskapsarkitekt stå for designet til en ny minnelund på Frogner kirkegård. Dette forslaget var godkjent, men da Ringstad startet i sin jobb i 2020, tok han en ny kikk på plantegningene.

FROGNER OG SØRUM
Frogner kirkegårds navna minnelund:
• Tatt i bruk juli 2022.
Navna minnelund: Kapasitet 151 urner. Én tatt i bruk, 150 ledige plasser.

Anonym minnelund i Frogner:
• Kapasitet 165 urner. Én tatt i bruk.
164 ledige plasser.

Sørum kirkegårds navna minnelund:
• Tatt i bruk februar 2019.
Navna minnelund: Kapasitet 128 urner. 27 tatt i bruk, 18 reservert, 83 ledige plasser.

Anonym minnelund i Sørum:
• Kapasitet 60 urner. 10 tatt i bruk. 50 ledige plasser.

- Jeg syntes ikke forslaget tok vare på det fine miljøet der minnelunden skulle plasseres. Jeg hørte med Krogstad og Holmbro, og det viste seg at de hadde ferdige skisser fra en oppgave de hadde gjort på Gravplasskolen, sier han.

En ny prosess startet og det nye sammenslåtte fellesrådet godkjente de nye tegningene.

Tok hensyn til middelalderkirke
Krogstad og Holmbro gikk på Gravplasskolen i 2019. Arbeidet med å anlegge den nye minnelunden, som tok hensyn til Frogner gamle kirke fra 1180, startet i år. Den ble tatt i bruk i juli.

- Vi er fornøyd med at vi fikk til så mye på så lite plass. Stedet der minnelunden ligger, består av to flekker med plen mellom et servicehus og kirka. En gangvei mellom den anonyme og navna delen av minnelunden, går opp til kirka. Plassen her er godt utnyttet. En eksisterende hekk rammer inn minnelunden, så den passer fint inn i terrenget, sier Gunn Sinkerud Krogstad.

Ble til underveis
Men minnelunden på Frogner var ikke deres første verk. Minnelunden på Sørum kirkegård er også deres fortjeneste, med litt hjelp fra andre kolleger. Denne minnelunden ble tegnet i 2017, bygget i 2017-2018, og tatt i bruk i 2019. Prosessen fram mot ferdig resultat, var en annen enn den på Frogner.

- På Sørum tegnet vi minnelunden samtidig som vi bygget den. Vi hadde ikke gjort noe lignende før, så vi tok utgangspunkt i en eksisterende bautastein på Sørum kirkegård. Vi tegnet og jobbet parallelt, sier Hans Olav Holmbro.
Resultatet har blitt fint og iøynefallende, med flott beplantning rundt minnelunden på Sørum kirkegård i Lillestrøm.

Bautasteinen ble slipt ned i front for å gi plass til navneplaketter. Minnelunden på Sørum kirkegård har vært i bruk i bare tre år, likevel er fronten på gravminnet full. Derfor måtte baksiden av bautasteinen tas i bruk mye tidligere enn først antatt.

- Skulle vi gjort noe om igjen, ville det vært å slipe ned baksiden av bautasteinen med en gang, sier Krogstad.

Smågatesteinen på bakken rundt bautaen, er også gjenbrukt. Den hadde opprinnelig kanta gangveiene på Blaker kirkegård, som er den tredje av kommunens gravplasser de to steller.

- Da vi fikk ny kantskjærer, måtte vi fjerne smågatesteinen på Blaker. Da syntes vi det var fornuftig å gjenbruke den på minnelunden på Sørum, sier Holmbro.

De ble svært fornøyde med resultat. - Den ble slik vi så det for oss. Det er blitt en frodig plass som er fin å komme til og se på, sier Krogstad.

Vil lage flere minnelunder
Mens de på Sørum gjorde det meste av arbeidet selv, inkludert legge smågatesteinen etter anvisning fra en anleggsgartner, har mer av arbeidet på Frogner blitt gjort av andre. Blant annet har anleggsgartnere lagt belegget og satt opp mur. Sommerhjelpene har også vært gode å ha. Selv ordnet Krogstad og Holmbro med beplantning og vanningsanlegg på Frogner.

- Det har vært veldig morsomt å jobbe med slike prosjekt. Tidligere har vi laget blomsterbed, men aldri noe så stort som dette. Vi kan tenke oss å gjøre dette mer, sier Holmbro.
Avdelingsleder bygg- og anlegg i Lillestrøm kirkelige fellesråd, Harald Ringstad.
(Foto: KA)

De to minnelundsdesignerne har følgende råd til andre som ønsker å gjøre dette arbeidet selv:

Ta utgangspunkt i eksisterende gravplassmiljø. Og ikke gjør anlegget for komplisert. Tenk på at det skal driftes. Ikke minst er plantevalget viktig. På Sørum og Frogner kirkegårder valgte de stauder som vokser seg store og utkonkurrerer ugresset.

- Jeg regner med at de fleste rundt om i landet har det som oss. Det er mer enn nok å gjøre om sommeren, sier Krogstad.

Tekst:

Kjetil S. Grønnestad
Journalist
kjetil@svartpaakvitt.no
Foto:

ALF BERGIN
Ansvarlig redaktør
redaktor@gravplassen.no
Gravplassen # 3 - 2022
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt