Hun kakker en krydderurt forsiktig mot det svarte genserermet. Beathe Horpestad på Kryddergarden sjekker urtepotten for skadedyr som bladlus og trips. Hun teller to og setter veksten tilbake på dyrkingsbordet. For to kryp er ok. Fem-seks er krise. Mens ti er ute av kontroll.
- Ser du den?, spør Beathe, og peker på et lite «rusk» på genserermet.
Dette rusket er et skadedyr, en trips på én millimeter, som kan gjøre stor skade på produksjonen i veksthuset.
- Tripsen er så liten at forbrukeren ikke vil legge merke til selve skadedyret, kun til skadene den forårsaker på planta, sier rådgiver Annichen Smith Eriksen, i Norsk Landbruksrådgiving Viken.
I veksthuset er bekjempelsen av skadedyr en evig balansegang mellom utgifter og et salgbart produkt.
DYRKER KRYDDERURTER HELE ÅRETBeathe Horpestad er andre generasjons veksthusdyrker på Kleppe i Rogaland, og tok over familiegården ved årsskiftet 2018 - 2019. Her dyrka hun sist sesong «Romanse»-tomater på åtte dekar. Pluss ulike krydderplanter, mikrospirer og spiselige blomster på fem dekar. I tillegg har hun et melkefjøs med kvote på 130?000 liter.
- Vi er et typisk jærbruk. Vi driver med litt forskjellig, sier Beathe.
Til arbeidet har hun 22 ansatte fra Ukraina. De samme folka jobber seks måneder i strekk, så lenge arbeidsvisumet tillater.
- Foreløpig jobber mannen min ved siden av gården. Men det kan hende at han