AddToAny

20 år med biologisk plantevern

20 år med biologisk plantevern
KLEPP: Rett etter spiring får hver eneste krydderpotte en dose biologisk plantevern. Dette koster om lag 10 500 kroner i uka for Beathe Horpestad.

Hun kakker en krydderurt forsiktig mot det svarte genserermet. Beathe Horpestad på Kryddergarden sjekker urtepotten for skadedyr som bladlus og trips. Hun teller to og setter veksten tilbake på dyrkingsbordet. For to kryp er ok. Fem-seks er krise. Mens ti er ute av kontroll.

- Ser du den?, spør Beathe, og peker på et lite «rusk» på genserermet.

Dette rusket er et skadedyr, en trips på én millimeter, som kan gjøre stor skade på produksjonen i veksthuset.

- Tripsen er så liten at forbrukeren ikke vil legge merke til selve skadedyret, kun til skadene den forårsaker på planta, sier rådgiver Annichen Smith Eriksen, i Norsk Landbruksrådgiving Viken.

I veksthuset er bekjempelsen av skadedyr en evig balansegang mellom utgifter og et salgbart produkt.

DYRKER KRYDDERURTER HELE ÅRET

Beathe Horpestad er andre generasjons veksthusdyrker på Kleppe i Rogaland, og tok over familiegården ved årsskiftet 2018 - 2019. Her dyrka hun sist sesong «Romanse»-tomater på åtte dekar. Pluss ulike krydderplanter, mikrospirer og spiselige blomster på fem dekar. I tillegg har hun et melkefjøs med kvote på 130?000 liter.

- Vi er et typisk jærbruk. Vi driver med litt forskjellig, sier Beathe.

Til arbeidet har hun 22 ansatte fra Ukraina. De samme folka jobber seks måneder i strekk, så lenge arbeidsvisumet tillater.

- Foreløpig jobber mannen min ved siden av gården. Men det kan hende at han

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt