AddToAny

100-metersbeltet, estetikk og ansvarsrett

100-metersbeltet, estetikk og ansvarsrett
Denne måneden var det høringsfrist for flere forslag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om endringer i lover og forskrifter som angår rammevilkår for arkitektfaget, og hvilken rolle arkitektkompetansen skal ha i samfunnsutviklingen.
Den mest omfattende høringen har vært om rapporten Forsvarlig byggkvalitet som ble fremlagt av Byggkvalitetsutvalget i februar i år. Utvalget var engasjert av KMD, med mandat til å evaluere ordningen med sentral godkjenning (som er vurdert ulovlig fra EU), og samtidig hadde de frihet til å vurdere hele systemet med ansvarsrett og tiltaksklasser. Alt ble vurdert i lys av en målsetting om å oppnå: forsvarlig byggkvalitet, tydelig plassering av ansvar, kvalifiserte aktører [og] seriøse aktører. Utvalgets anbefalinger er dramatiske i den forstand at de i realiteten foreslår å skrote alle de ordninger vi har i dag; de prosjekterende skal ikke lenger ha et direkte myndighetsansvar, men alt ansvar i byggesaker skal håndteres av prosjektets tiltakshaver.
Problemstillingene utvalget behandler er essensielle for både fagets utvikling og arkitektens fremtid, og NAL har derfor over lang tid jobbet med et høringssvar i samarbeid med arkitektskolene og de andre arkitektorganisasjonene. I
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Haugesund, Levanger, Nesodden og Ringerike er valgt ut til å være med i Europan 16 - verdens største plan- og arkitektkonkurranse for unge arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere.
Arkitektnytt 28.10.2020
Norske landskapsarkitekters forening (NLA) skal dele ut sin hederspris for sjette gang. Og de nominerte er:
Arkitektnytt 27.10.2020
Merittert landskapsarkitekt flytter fra Paris til Oslo. Karin Helms blir ny professor på AHO.
Arkitektnytt 26.10.2020
Nystartet designkonkurranse i pionér Ingmar Rellings ånd vinnes av student fra Bergen. «Godt estetisk uttrykk, med internasjonal appell,» skriver juryen om hyllesystemet «Margin».
Arkitektnytt 23.10.2020
Arkitektnytt 7/20 ser på teknologioptimisme i byggebransjens klimastrategi, og møter et ungt, prisvinnende Oslo-kontor med blikk for det uventede, i toppen av Trefoldighetskirken.
Arkitektnytt 23.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt