Norsk Landbruk
25.09.2025
RAKKESTAD: Kyllingmøkk, kjøttbeinmel, blodmel og urea blir til flere ulike typer økologisk og konvensjonell gjødsel hos selskapet Grønn Gjødsel AS.
Det eneste vi tenker på er at det skal være bra for planten, rota og mikrolivet i jorda, sier daglig leder i Grønn Gjødsel, Lars Riiser Evju.
På et industriområde i Indre Østfold, rett sør for Rakkestad, ligger anlegget til Grønn Gjødsel AS. Inn i den ene enden av den 2000 kvadratmeter store produksjonslokalet deres går råvarer som kyllingmøkk, kjøttbeinmjøl, urea og blodmel. Ut av den andre enden kommer et titalls forskjellige gjødseltyper, noen til økologisk og noen til konvensjonelt, ferdig pelletert og klar til å brukes i vanlige såmaskiner og gjødselspredere.
- Jeg starta opp hjem me på gården først på 2000-tallet. Utgangspunktet var at jeg ville finne på noe mer med slaktekyllingmøkka, se om det var mulig å få solgt den, forteller Evju.
BYGD I FLERE OMGANGER
Dette var før det var noe særlig økologisk kornareal å snakke om i Norge, så salget gikk litt tregt i starten. Men etter noen år fikk han på plass en avtale om å selge pelletert kyllingmøkk til Nittedal torvfabrikk som skulle tilsette den veksttorv som igjen skulle selges gjennom butikker som Plantasjen og Hagelandkjeden.
- Da vi fikk kontrakt med dem ble utstyret i den gamle redskapsboden for lite, så da bygde jeg et nytt bygg hjemme på gården og kjøpte inn nytt utstyr. Pelleteringsutstyr, kjøler, blanderi og elevator, utstyr en trenger for mølledrift i grunn, forklarer Evju.
Timingen for å oppskalere utstyret skulle vise seg å være bra, for samtidig var det mange som satset på økologisk kornproduksjon og som hadde et stort behov for øko-sertifisert gjødsel. Evju nyttet anledningen til å begynne å annonsere litt i landbruksb
Gå til medietPå et industriområde i Indre Østfold, rett sør for Rakkestad, ligger anlegget til Grønn Gjødsel AS. Inn i den ene enden av den 2000 kvadratmeter store produksjonslokalet deres går råvarer som kyllingmøkk, kjøttbeinmjøl, urea og blodmel. Ut av den andre enden kommer et titalls forskjellige gjødseltyper, noen til økologisk og noen til konvensjonelt, ferdig pelletert og klar til å brukes i vanlige såmaskiner og gjødselspredere.
- Jeg starta opp hjem me på gården først på 2000-tallet. Utgangspunktet var at jeg ville finne på noe mer med slaktekyllingmøkka, se om det var mulig å få solgt den, forteller Evju.
BYGD I FLERE OMGANGER
Dette var før det var noe særlig økologisk kornareal å snakke om i Norge, så salget gikk litt tregt i starten. Men etter noen år fikk han på plass en avtale om å selge pelletert kyllingmøkk til Nittedal torvfabrikk som skulle tilsette den veksttorv som igjen skulle selges gjennom butikker som Plantasjen og Hagelandkjeden.
- Da vi fikk kontrakt med dem ble utstyret i den gamle redskapsboden for lite, så da bygde jeg et nytt bygg hjemme på gården og kjøpte inn nytt utstyr. Pelleteringsutstyr, kjøler, blanderi og elevator, utstyr en trenger for mølledrift i grunn, forklarer Evju.
Timingen for å oppskalere utstyret skulle vise seg å være bra, for samtidig var det mange som satset på økologisk kornproduksjon og som hadde et stort behov for øko-sertifisert gjødsel. Evju nyttet anledningen til å begynne å annonsere litt i landbruksb


































































































