AddToAny

Økende motstand blant nederlandske leger mot å yte dødshjelp

Den som stempler andre som unyansert bør være nøye med nyansene selv, mener Morten Horn. Han opplever kritikken fra Andreas Wahl Blomkvist som urimelig.
«Det er fint vær i dag!» sa jeg opprømt til barna mine. Men det var det jo ikke. Så man nøye etter var det like mye halvgrått som blått. Selv om det jevnt over var varmt tok vi frokosten inne. Det var fortsatt «fint vær» på min interne meteorologiske skala, men mitt utbrudd hadde vært unyansert og upresist.

Slik blir jeg også satt på plass av kollega Andreas Wahl Blomkvist, som i at jeg er upresis og unyansert. Det er jo sant - dersom forventningen til en offentlig tekst er at den skal dekke absolutt alle relevante detaljer, få fram alle gråtoner på én gang, leveres med komplett referanseliste for full transparens.

Men slik er ikke det offentlige ordskiftet, og jeg opplever kritikken fra Blomkvist som urimelig. Verre blir det fordi han selv er uvøren med framstillingen av fakta. I sitt innlegg hevder f.eks. Blomkvist at i Nederland «er over 90 prosent av legene for dødshjelp», uten kontekst eller referanse.

La oss se på dette.

Økende motstand

er at 77 prosent av leger er enig at dødshjelp bør kunne gis til pasienter med kreft, tap av kontroll og svær lidelse. Tallet faller til 18 prosent for pasienter som «bare» er gamle og mette av dage (2010-tall). En survey fra 2016 viste tilsvarende tall, men andelen leger som aldri vil yte dødshjelp økte fra 11 prosent i 2001 til 16 prosent i 2016. Andelen psykiatere som aldri ville utføre dødshjelp økte fra 53 prosent i 19

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Lederne for tros- og livssynsamfunnene ber regjeringen gjøre mer for de norske barna i Syria. - Vi synes arbeidet med å hjelpe disse barna tar veldig lang tid, sier styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund.
Fri tanke 20.08.2019
Norske barn vender i disse dager tilbake til klasserommene, men i Afghanistan fører krig, fattigdom og diskriminering til at millioner barn nektes skolegang.
Fri tanke 20.08.2019
Resett og andre innvandringsfiendtlige nettsteder ser så langt ikke ut til å ha spilt noen rolle i radikaliseringen av Philip Manshaus. De spiller allikevel en negativ rolle i samfunnsdebatten, slår flere eksperter fast.
Fri tanke 19.08.2019
Og humanistene var pådrivere i kampen for legalisering, skriver tidligere leder i Human-Etisk Forbund og Retten til en verdig død, Levi Fragell, i en replikk til Morten Horn.
Fri tanke 15.08.2019
Lars-Petter Heglestad i Human-Etisk er glad for presisteringen fra Kristin Gunleiksrud Raaum, som i helgen anklaget HEF for å ha dårlig livssynspolitisk folkeskikk.
Fri tanke 15.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt