AddToAny

Årets lønnsoppgjør ble enda vanskeligere enn forventet

Prisveksten er blitt mye høyere enn det som ble lagt til grunn når lønnsoppgjøret startet. Dette handler om strøm- og matpriser som har løpt løpsk.
Forrige gang jeg skrev om årets lønnsoppgjør i Helsefagarbeideren, var tidlig i februar. Dette var før lønnsforhandlingene startet og før krigen i Ukraina var et faktum. Vi visste allerede da at vi stod overfor et krevende tariffoppgjør, men krigen og usikkerheten om hvordan denne ville påvirke norsk økonomi, gjorde årets lønnsoppgjør enda vanskeligere enn forventet.

Deltas krav: reallønnsvekst
Deltas hovedkrav var likevel reallønnsvekst for medlemmene. Det betyr at lønnsveksten måtte ende opp med å være større enn prisveksten. I tillegg hadde vi en prioritering av bedre tillegg for ubekvem arbeidstid som kveld/natt og helg samt tariffbestemmelser som legger til rette for kompetanseutvikling og riktig bruk av kompetanse i sykehus og kommuner.

Den økonomiske rammen
Prisvekstprognosen for 2022 som ble lagt til grunn for tariffoppgjøret, var 3,3 prosent. Frontfaget (konkurranseutsatt industri), som forhandler først, endte opp med en økonomisk ramme på 3,7 prosent.
De store offentlige oppgjørene startet i april, og hadde forhandlingsfrist natt til 1. mai. Vi krevde en høyere lønnsvekst enn frontfaget som en følge av medlemmene i offentlig sektorer har hatt en dårligere lønnsutvikling enn privat sektor de to siste årene.
Avstanden mellom partene var stor. Vi forstod raskt at vi m�
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

- Dette er en anerkjennelse av at fagskolen vil spille en viktig rolle framover og at det ikke er nødvendig å ta høyskoleutdanning for å møte behovene i tjenestene på en god måte.
Helsefagarbeideren 21.05.2024
Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt