AstmaAllergi
05.03.2021
Det kan være vanskelig nok å være allergisk mot én eller to matvarer. Men hvordan er det da når du har mange matallergier mot basisvarer som melk, egg og fisk?
Det kan være svært utfordrende, både med tanke på næring og når det gjelder å finne erstatningsprodukter. Og ikke minst kan den sosiale biten være vanskelig, både for store og små. Familien Nyheim/Bakkehaug vet hva dette går ut på. Lillebror Johan (7) er nemlig allergisk mot både melkeprotein, nøtter, hvit fisk, egg, soya og sesamfrø. Familien har levd med dette siden Johan var baby, så de har gradvis blitt vant til hvordan det er å ha et barn med mange matallergier.
- Johan er vant til å få annen mat enn de andre barna i barnehagen og nå på skolen, og han foretrekker som regel å ha med seg egen mat og kake til bursdagsfester, forteller mamma Ingvild Nyheim.
Familien har tatt med egen mat til Johan han på sydenturer for å være sikre på at han skal få mat han tåler.
- Det hender jo at uhell skjer, men både han og vi er blitt vant til det, og vi håndterer det greit. Han har med seg adrenalinpenn overalt, men vi har heldigvis aldri fått bruk for den. Den vanligste reaksjonen hans er oppkast og slapphet eller opphovnede, kløende øyne, som er ubehagelig, men ikke farlig.
Anafylaksi av nøtter
Med så mange allergier kan hverdagen til tider være utfordrende, og misforståelser kan lett oppstå.
- De mest alvorlige allergiene, nøtter og fisk, er jo de det er enklest å tilrettelegge for og enklest å unngå. Disse er folk vant til, og de tas på alvor. Egg og melk er mye vanskeligere å tilrettelegge for, og det forveksles gjerne med intoleranser. Mange tror at laktosefri eller laktoseredusert melk kan brukes, så vi må ofte dobbeltsjekke alt som tilbys. Det er ikke så ofte soya er et problem, men det finnes noen ganger i for eksempel pølser. Det er klart det hadde vært enklere om vi bare hadde en eller to matvarer å bekymre oss for, sier moren.
Allergien mot melkeprotein ble oppdaget da Johan var åtte måneder og fikk en havrefras dyppet i melk. Han fikk umiddelbart utslett. Etter hvert som han begynte på fast føde, ble allergiene mot egg, hvit fisk, nøtter, soya og sesamfrø oppdaget fram mot toårsalder.
- Den alvorligste reaksjonen fikk Johan av nøtter da han var 18 måneder. Han satt i barnestolen på kjøkkenet mens jeg lagde mat. Han var sulten og sutrete, så jeg tok en pose med tørket frukt og nøtter, og ga ham kun fruktbitene. Han ble først urolig, og jeg satte han på gulvet uten å reflektere mer over det, før jeg hørte at han stadig hev etter pusten, forteller Ingvild.
- Siden Johan er «øre-nesehals-barn» og har astma i tillegg, var vi vant til litt «rare» pustelyder, så det tok et par minutter før vi skjønte
Gå til mediet- Johan er vant til å få annen mat enn de andre barna i barnehagen og nå på skolen, og han foretrekker som regel å ha med seg egen mat og kake til bursdagsfester, forteller mamma Ingvild Nyheim.
Familien har tatt med egen mat til Johan han på sydenturer for å være sikre på at han skal få mat han tåler.
- Det hender jo at uhell skjer, men både han og vi er blitt vant til det, og vi håndterer det greit. Han har med seg adrenalinpenn overalt, men vi har heldigvis aldri fått bruk for den. Den vanligste reaksjonen hans er oppkast og slapphet eller opphovnede, kløende øyne, som er ubehagelig, men ikke farlig.
Anafylaksi av nøtter
Med så mange allergier kan hverdagen til tider være utfordrende, og misforståelser kan lett oppstå.
- De mest alvorlige allergiene, nøtter og fisk, er jo de det er enklest å tilrettelegge for og enklest å unngå. Disse er folk vant til, og de tas på alvor. Egg og melk er mye vanskeligere å tilrettelegge for, og det forveksles gjerne med intoleranser. Mange tror at laktosefri eller laktoseredusert melk kan brukes, så vi må ofte dobbeltsjekke alt som tilbys. Det er ikke så ofte soya er et problem, men det finnes noen ganger i for eksempel pølser. Det er klart det hadde vært enklere om vi bare hadde en eller to matvarer å bekymre oss for, sier moren.
Allergien mot melkeprotein ble oppdaget da Johan var åtte måneder og fikk en havrefras dyppet i melk. Han fikk umiddelbart utslett. Etter hvert som han begynte på fast føde, ble allergiene mot egg, hvit fisk, nøtter, soya og sesamfrø oppdaget fram mot toårsalder.
- Den alvorligste reaksjonen fikk Johan av nøtter da han var 18 måneder. Han satt i barnestolen på kjøkkenet mens jeg lagde mat. Han var sulten og sutrete, så jeg tok en pose med tørket frukt og nøtter, og ga ham kun fruktbitene. Han ble først urolig, og jeg satte han på gulvet uten å reflektere mer over det, før jeg hørte at han stadig hev etter pusten, forteller Ingvild.
- Siden Johan er «øre-nesehals-barn» og har astma i tillegg, var vi vant til litt «rare» pustelyder, så det tok et par minutter før vi skjønte


































































































