AddToAny

«Tenet» kommer med en uvanlig variant av teorien om tidsreiser. Men hvor vitenskapelig er den egentlig?

«Tenet» kommer med en uvanlig variant av teorien om tidsreiser. Men hvor vitenskapelig er den egentlig?
- Det bryter ikke fysikkens lover. Det er bare veldig, veldig usannsynlig, sier dansk fysiker om filmen.
«Kul film», konstaterer astrofysiker Peter Laursen etter nesten tre timers reising fram og tilbake i tid.

Den britiske regissøren Christopher Nolan er kinoaktuell med filmen Tenet. Og akkurat som mange av hans tidligere filmer er det litt av en nøtt.

Filmen går ut på at noen slemme mennesker i framtiden har funnet opp en teknologi som kan få ting - mennesker, patroner, pistoler, you name it - til å bevege seg baklengs i tiden.

I filmen blir det blant annet henvist til fysikere som Richard Feynman (1918-1988) og John Wheeler (1911-2008), og hele teorien om tidsreiser blir bundet opp i ideen om såkalt «omvendt entropi».

Men holder det vann rent vitenskapelig?

Vi har invitert Peter Laursen fra Niels Bohr-instituttet til å se filmen.

Nolan har med nobelprisvinner som konsulent

Christopher Nolan er berømt for utrolige vitenskapelige teorier i filmene sine - særlig teorier om tid.

Han hadde med blant annet den verdenskjente fysikeren og nobelprisvinneren Kip Thorne som konsulent på romreisefilmen Interstellar fra 2014.

Thorne bidro med nøyaktige simuleringer av svarte hull som det faktisk er gjennomført flere vitenskapelige studier på bakgrunn av.

Thorne har også vært konsulent for Tenet.

En ny form for tidsreise

De typiske forestillingene om tidsreiser ser slik ut:

Du beveger deg så utrolig fort at du begynner å bevege deg baklengs i tiden. Det bygger på (en litt spesiell del av) Einsteins relativitetsteori som sier at tid er relativ og avhengig av hastighet.

Du reiser inn gjennom et ormehull som skaper en snarvei i tid og rom. Det bygger også på relativitetsteorien. Ormehull kalles også «Einstein-Rosen-broer». De er aldri observert, men er basert på et kvantemekanisk fenomen. Det ser man i filmen «Interstellar».

I Tenet ser det annerledes ut. Her kan partiklene i enkelte objekter og mennesker snus (inverteres, som det kalles i filmen) gjennom en maskin, slik at de beveger seg baklengs i tid, samtidig med at alle andre ting beveger seg framover.

Det bygger på teorien om «omvendt entropi», og det ser omtrent sånn ut:

via GIPHY

Hva er entropi?

Men hvordan var det nå det med entropi? Hva betyr det? Og hva har det med tid å gjøre?

- Det er ulike måter å definere entropi på, innleder Peter Laursen, som er astrofysiker og vitenskapsformidler ved Cosmic Dawn Center, som er en del av d

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Romfartøyet fra Nasa er så stappfullt av prøver fra den fjerntliggende asteroiden Bennu at lukkemekanismen har kilt seg og verdifulle prøver spres i rommet.
forskning.no 24.10.2020
Han ble arrestert av tyskerne og skulle sendes med fangeskipet «Donau» til dødsleiren Auschwitz. Men i siste øyeblikk ble Victor Moritz Goldschmidt ropt ut av køen.
forskning.no 24.10.2020
Egoistiske verdensledere og mistillit mellom stormakter bremser framgangen mot FNs 16. bærekraftmål. Men koronapandemien kan lære statene en viktig lekse.
forskning.no 24.10.2020
Amerikanske forskere avkrefter gammel teori. Teorien om at ansiktene til mennesker i langvarige forhold begynner å se like ut kom på banen allerede på 1980-tallet.
forskning.no 24.10.2020
KRONIKK: Det aller meste av moderne fiskeredskaper bygges av plastmaterialer. Men plasten trenger ikke være evigvarende. «Smarte», bionedbrytbare materialer kan redusere og på sikt fjerne dagens plastproblem i fiskerinæringa.
forskning.no 24.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt