AddToAny

«Oslo-erklæring» om ME møter motstand. - Bør lytte til majoriteten av pasientgruppen

50 leger, psykologer og forskere har et uttalt mål om å gi nytt håp til mennesker med ME. Men ME-blogger Nina E. Steinkopf mener de har manglende kunnskap om sykdommen.
- Vi oppfordrer til en åpen og konstruktiv dialog om disse tilstandene, og vi er positive til å drive med alle typer forskning på ME.

Det sier professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), Silje Endresen Reme, til Khrono.

Frontene i de ulike ME-leirene steiler bratt mot hverandre, og Khrono har flere ganger skrevet om ulike konflikter relatert til forskningen.

Nylig fikk Oslo Chronic Fatigue Consortium publisert en artikkel i Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Dermed er det igjen duket for heftige diskusjoner og motstridende meninger i ME-universet.

Utfordrer

I pressemeldingen som Det samfunnsvitenskapelige fakultet sendte ut i forbindelse med at artikkelen fra Oslo Chronic Fatigue Consortium ble publisert, står det at konsortiet utfordrer den rådende oppfatningen om at kroniske utmattelsessyndromer, inkludert ME, er uhelbredelige sykdommer.

Det understrekes også at konsortiet presenterer et syn som gir nytt håp for pasienter som lider av de nevnte tilstandene.

- Konsortiet utfordrer praksisen med at den beste måten å håndtere disse tilstandene på er ved hjelp av langvarig hvile, isolasjon og reduksjon av sosial og sensorisk stimuli, står det i pressemeldingen.

- I stedet fremheves muligheten for at pasienter kan bli bedre, og i noen tilfeller også friske, ved hjelp av kognitive,

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt