AddToAny

«La dolce vita» på norsk

«La dolce vita» på norsk
Nordmenn må lære seg å leve med at folk her i landet blir stadig mer forskjellige, og at den norske arbeidslivsmodellen ikke passer for alle som kommer hit. Italiensk-engelsk-norske Pellegrino Riccardi elsker Norge og 17. mai, men utfordrer vår selvgodhet.
Pellegrino Riccardi har jobbet med kulturforskjeller og tverrkulturell kommunikasjon i det meste av sitt snart 30 år lange arbeidsliv. Ja, i praksis er han selv et levende eksemplar av arten krysskulturell europeer; med barndom i Italia, ungdom i England og familieliv i Norge.Nå har trebarnsfaren, gift med ungdomskjæresten fra Sørlandet, for lengst slått rot og bygget villa i Bærum. Herfra farter han Norge og verden rundt med sine høyt skattede foredrag om hva som skal til for å kunne leve det gode liv - la dolce vita. Eller han foredrar om hvordan nordmenn - og andre folkeslag - skal få øynene opp for hva det vil si å kommunisere og forstå mennesker med en annen bakgrunn enn sin egen - ikke minst på arbeidsplassen.Hvem var sjefen?

Noe av det første jeg reagerte på da jeg kom hit og begynte å bli kjent med norsk arbeidsliv, var den flate strukturen og de usynlige lederne. Hvem var egentlig sjefen på min nye arbeidsplass? Det var ikke mulig å se, for her sto jo både høy og lav i samme kantinekø og spiste samme lunsj, sa hei til hverandre, gikk like uformelt kledd og hentet barn i samme barnehage. - Slik var - og er - det verken i England eller Italia. Eller for den del i de fleste land utenfor Skandinavia, understreker Riccardi, som vedgår at det å leve blant nordmenn, og til tider nesten føle seg som en av oss, både har noen særdeles sjarmerende og enkelte mindre attraktive sider.Norge har inntil nylig vært preget av tillit og trygghet - folk stoler på hverandre og omgås på like fot, nesten uavhengig av hvor på den sosiale rangstigen man befinner seg.

- Likestillingen er kommet langt, dere har moderne sykehus, og du kan regne med å bli funnet og hentet hjem med helikopter selv om du går deg vill langt inne i fjellheimen. Og trass i at det nå er noen skj�
Gå til mediet

Flere saker fra Parat

Torsdag startet forhandlingene på presse- og mediaoverenskomsten, som omfatter rundt 1000 medlemmer i Parat media. - Medlemmene skal ha reallønnsvekst, sier Parat media-leder Liz Ovesen.
Parat 19.05.2022
Utdanningsetaten og Bymiljøetaten er blant dem som rammes av streik hvis YS Kommune Oslo og Oslo kommune ikke blir enige hos Riksmekleren innen fristen natt til 24. mai.
Parat 19.05.2022
YS Kommune tar ut 447 medlemmer i åtte kommuner og to fylker i streik, hvis det ikke blir enighet hos riksmekleren i årets lønnsoppgjør.
Parat 19.05.2022
Rundt 260 YS-medlemmer i Oslo, fordelt på departementer, direktorater og Universitetet i Oslo, tas ut i konflikt om det ikke oppnås enighet i lønnsoppgjøret i staten.
Parat 19.05.2022
Etterspørselen etter arbeidskraft når nye rekordhøyder, og mye tyder på at den vil fortsette å stige. Samtidig gjør offentlige virksomheter lite eller ingen ting for å rekruttere folk som står utenfor arbeidsmarkedet.
Parat 19.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt