Men du skal komme deg opp.
I et siste krampetrekning samler du alle kreftene du har igjen og beiner opp bakken.
Det gode gamle uttrykket å gå i kjelleren kjenner de fleste av oss til. Men hva ligger bak evnen til å gjøre dette? Er det bare et spørsmål om viljestyrke? Og er det egentlig sånn at vi skal ta oss helt ut hver gang vi trener?
Hva skjer i kroppen ved siste innspurt?
Når du er på løpetur, trenger musklene du bruker energi. Det skjer ved at cellene omdanner næringsstoffer til energi i form av adenosin trifosfat (ATP). Kroppen greier ikke å lagre ATP, så stoffet må lages hele tiden mens du løper. Måten cellene lager ATP på, varierer faktisk med hvor hardt du trener.
Enten foregår produksjonen med aerob forbrenning eller anaerob forbrenning. Når du går eller jogger rolig, produserer kroppen ATP med aerob forbrenning. Men når du spurter slår kroppen over til anaerob forbrenning.
Her kan du lære mer om forskjellen på aerob- og anaerob forbrenning og farene ved overtrening. Hold pila over punktene på bildet for å lære mer.
(Foto: (f.v) Pindyurin Vasily/Shutterstock/NTB scanpix og Phil Roeder from Des Moines, IA, USA wikimedia commons/ Bearbeidet av forskning.no)
Med anaerob forbrenning greier kroppen altså fint å gå i kjelleren og hente ekstra krefter ved svært krevende fysisk aktivitet. Men hvordan skal vi grei