ansvarlig redaktør, Apollon
Fjoråret var spesielt: Aldri før har så mange flyktninger kommet til Norge.
I løpet av året søkte mer enn tretti tusen personer asyl, de fleste fra Syria, Afghanistan og Irak. Og tilstrømningen fortsetter.
Mange får bli i landet. Målet er gode og trygge liv for flest mulig av dem. Det å være i jobb er viktig for å sikre egen materielle velferd og et godt liv - også i Norge.
- For selv om vi har en omfattende velferdsstat som tar vare på folk, så kommer en ikke like godt ut med trygdeytelsene sammenliknet med å være i arbeid. Den norske velferdsmodellen bygger på høy yrkesdeltakelse. Arbeid smitter. Barn som vokser opp med foreldre som er i jobb, har større sannsynlighet for selv å komme i jobb som voksne.
- Vi trenger derfor å vite mer om hva som skal til for at flyktningene skal lykkes best mulig på arbeidsmarkedet, sier samfunnsøkonomen Oddbjørn Raaum. Han er direktør og forsker ved Frischsenteret, en uavhengig forskningsstiftelse opprettet av Universitetet i Oslo.
Flyktninger 1992-2013
Raaum har i mange år forsket på innvandring og arbeidsmarked. Han mener vi har noe å lære av tidligere erfaringer.
- Flyktninger som har vært lenge i landet, kan fortelle oss noe viktig om utsiktene til dem som kommer nå.
Men i motsetning til i det politiske ordskiftet, som ofte bare beskriver øyeblikksbilder, er han opptatt av å se utviklingen over tid.
- Om vi bare ser på situasjonen til flyktninger på et gitt tidspunkt, for eksempel hvor mange som er sysselsatt eller som mottar trygd, blir inntrykket ofte helt galt. Vi blander sammen forskjeller mellom grupper med forskjeller som skyldes det å ha bodd i landet i flere år.