SKOG
28.03.2017
- Er øksa sløv, så bruk bryne, men innimellom må du lete opp noen fagfolk som kan slipe henne skikkelig. Eggen må ikke bli for varm og for all del; lån ikke bort ei god øks! Hun er din beste venn og din verste fiende.
Smed, lærer og forfatter Håvard Bergland i Hamar er utdannet smed ved det som den gang het Statens husflidskole Blaker.
HAN ER FØDT I DALEN I TELEMARK, men fra 1960 ble han lærer i mekaniske fag og smiing i Hamar. Han har skrevet seks bøker, hvorav to har blitt internasjonale referanseverk. I 1985 sluttet han i skoleverket og bygde egen smie.
- Det har jeg aldri angret på, smiler han. - Her har jeg arbeidet med det som for meg virkelig er moro, nemlig forming av jern til økser, redskap og ikke minst knivblader.
Bergland er viden kjent både i Norge, Europa og USA, hvor han har gjestesmidd tolv ganger, og holdt mange knivkurs.
KVALITETEN PÅ EI ØKS er avhengig av hva slags stål som brukes og hvordan smeden har behandlet det.
Kjernen, eggen, skal være av karbonstål, eller verktøystål som det også kalles. Det er bløtjern som er industrielt smeltet og tilført 0,4 til 1,0 prosent karbon. Når karbonstålet varmes
Gå til medietHAN ER FØDT I DALEN I TELEMARK, men fra 1960 ble han lærer i mekaniske fag og smiing i Hamar. Han har skrevet seks bøker, hvorav to har blitt internasjonale referanseverk. I 1985 sluttet han i skoleverket og bygde egen smie.
- Det har jeg aldri angret på, smiler han. - Her har jeg arbeidet med det som for meg virkelig er moro, nemlig forming av jern til økser, redskap og ikke minst knivblader.
Bergland er viden kjent både i Norge, Europa og USA, hvor han har gjestesmidd tolv ganger, og holdt mange knivkurs.
KVALITETEN PÅ EI ØKS er avhengig av hva slags stål som brukes og hvordan smeden har behandlet det.
Kjernen, eggen, skal være av karbonstål, eller verktøystål som det også kalles. Det er bløtjern som er industrielt smeltet og tilført 0,4 til 1,0 prosent karbon. Når karbonstålet varmes