
Dette skiftet må skje i næringer som ikke er knyttet til fossil energi, en sektor som nå fremstår som fortiden. Vi må gå inn i fremtiden med en næring som er en del av løsningen og ikke problemet, la det bli fisk!
Hele verden deler utfordringen med å redusere utslipp og begrense global oppvarming. Her i Norge fokuserer vi spesielt mye på energi- og transportsektoren. Det er riktig og bra, men vi kan ikke glemme maten.
Vi må få mer ut av maten
Sjømat er et ressurseffektive produkter og dermed også klimavennlig. Fisk som sild og makrell kan ha like lave klimaspor som mange grønnsaker. Oppdrettsfisk har et lavt klimaspor fordi den effektivt omsetter fôr til kjøtt. Fisken sløser ikke bort energi på å motarbeide tyngdekraften og justere temperaturen slik vi gjør på landjorda. Rødt kjøtt kan ha opptil syv ganger så høyt klimaspor som en norsk oppdrettslaks. Fisk bruker også mindre ressurser som ferskvann og dyrkbart landareal.
Om noen tiår er vi 10 milliarder mennesker og vi trenger mer animalsk protein. Samtidig vet