Bondebladet
20.06.2024
Bjørn Gimming innledet sin årsmøtetale med å lange ut mot Reitan-sjefen og behovet av å få kontroll på kjedemakta.
- Noen prøver å fremstille det norske matsystemet som mislykket. Det er jeg uenig i. Men alt kan forbedres, og det skal nå foretas en gjennomgang etter at Stortinget ba regjeringa om dette i forbindelse med behandlingen av St.11, sa Gimming.
Total avsporing
- Vi produserer sunn og trygg mat i Norge og vi skal produsere mer i åra som kommer. Hva er det egentlig vi kan produsere av mat her i landet? Å tro at vi skal endre matproduksjonen i retning av matvarer vi ikke har grunnlag for å produsere blir en total avsporing.
Bondelagslederen understreket at landbrukets styrke er kunnskap om jorda, plantene, husdyra, været og klimaet her i landet.
- Vi har friske dyr, det er for mange land ingen selvfølge. Vi bruker også minst antibiotika sammenlignet med andre land, og mange tar også det som en selvfølge. Samtidig har forbrukeren tilgang på de varene de har lyst på året rundt. Sesongene blir mer og mer utvisket.
Gimming trakk frem at han for noen dager siden deltok i en debatt hos Reitangruppen.
- Der sa Reitan selv « Vi bestemmer hva folk skal spise, og til hvilken pris». Det understreker bare det vi har sagt i mange år at det i realiteten er tre innkjøpssjefer i tre dagligvarekjeder som bestemmer hva som skal stå på frokostbordet til folk rundt omkring i landet. Et tydeligere bevis for behovet av å få kontroll på kjedemakta kan knapt finnes, sa Gimming.
- Er til for bonden
Gimming trakk senere i talen frem at det er en utfordring å sikre at forbrukeren velger norsk mat i butikken.
- Forbruker er sjef, og det er vår oppgave og i størst mulig grad produsere det forbrukeren etterspør, til en pris forbruker er villig til å betale, sa bondelagslede
Gå til medietTotal avsporing
- Vi produserer sunn og trygg mat i Norge og vi skal produsere mer i åra som kommer. Hva er det egentlig vi kan produsere av mat her i landet? Å tro at vi skal endre matproduksjonen i retning av matvarer vi ikke har grunnlag for å produsere blir en total avsporing.
Bondelagslederen understreket at landbrukets styrke er kunnskap om jorda, plantene, husdyra, været og klimaet her i landet.
- Vi har friske dyr, det er for mange land ingen selvfølge. Vi bruker også minst antibiotika sammenlignet med andre land, og mange tar også det som en selvfølge. Samtidig har forbrukeren tilgang på de varene de har lyst på året rundt. Sesongene blir mer og mer utvisket.
Gimming trakk frem at han for noen dager siden deltok i en debatt hos Reitangruppen.
- Der sa Reitan selv « Vi bestemmer hva folk skal spise, og til hvilken pris». Det understreker bare det vi har sagt i mange år at det i realiteten er tre innkjøpssjefer i tre dagligvarekjeder som bestemmer hva som skal stå på frokostbordet til folk rundt omkring i landet. Et tydeligere bevis for behovet av å få kontroll på kjedemakta kan knapt finnes, sa Gimming.
- Er til for bonden
Gimming trakk senere i talen frem at det er en utfordring å sikre at forbrukeren velger norsk mat i butikken.
- Forbruker er sjef, og det er vår oppgave og i størst mulig grad produsere det forbrukeren etterspør, til en pris forbruker er villig til å betale, sa bondelagslede