forskning.no
25.09.2022
SPØR EN FORSKER: Kjønnsfordelingen er skjev i den gastronomiske verden. De aller fleste anerkjente kokker er menn. Hvorfor er det egentlig slik?
Brian Mark Hansen er til daglig kjøkkensjef ved Søllerød Kro. Han er også Europas beste kokk. Han har nemlig vunnet gull i Bocuse d'Or, den kanskje mest prestisjetunge prisen i kokkeverdenen - i hvert fall i Europa - og kvalifiserer seg dermed til verdensmesterskapet i januar 2023.
Les merSju dansker har vunnet enten første-, andre- eller tredjeplassen siden konkurransen begynte i 1987. Rasmus Kofoed vant gull i 2011, Kenneth Toft-Hansen i 2019. Kofoed er dessuten den mestvinnende danske kokken i konkurransen. Han vant bronse, sølv og til slutt gull i henholdsvis 2005, 2006 og 2011.
Mange nordmenn har også vunnet. Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen har alle vunnet gull.
Er det en tilfeldighet at alle de som er nevnt, er menn? Egentlig ikke. For kjønnsfordelingen er skjev i den gastronomiske verden.
Kjøkkensjefene er ofte menn, og bare omkring 1 pro