Tidligere kombinertløper Ola Morten Græsli har tatt med seg erfaringene fra livet som toppidrettsutøver inn i melkeproduksjonen.
- Det handler om å sette seg klare mål, ha en klar plan for å nå det man ser for seg og også evaluere prosessen i etterkant, sier han.
Selv tok han over sin del i samdrifta i 2013. Samdriftspartner Knut Arild har drevet siden 2010.
FOR KALDTFjøset hvor gutta produserer sine tonn med melk, ble bygd som et kaldfjøs i 2003. I 2014 bestemte de seg for å isolere kulda ute, og i tillegg bygde de på 90 kvadratmeter med fôrsentral.
- Bygget fungerte greit, men vi ønsket likevel å ha en varmere og mer stabil arbeidsplass, forklarer Ola Morten.
De største utfordringene med kulda var det nemlig folket som jobbet der som hadde. Faren til Ola Morten var stadig plaget av lungebetennelser. Kanskje ikke så rart når husdyrrommet kunne ha 25 minusgrader, mens det i den isolerte melkestallen var 25 varmegrader. 50 grader i temperaturforskjell, og mye inn og ut, setter sitt preg på de fleste.
- I tillegg frøs gjødsel og skrape, og kalvene som ble født midtvinters, slet med tilveksten, sier han.
Husdyrrommet har også fått utbedrede lysforhold. Nye LED-lysarmaturer med tidsstyring og bedre lysstyrke har økt trivselen for både folk og dyr.
MAT OG DRIKKEFlere grep har blitt gjort for å øke dyrevelferden, i hove