AddToAny

Fagbrev-boom på nett under pandemien

Pandemien har gitt rekordvekst for fagbrev på nett. - Det har vært mer jobb enn forventa - men det er verdt det, sier Montér-trioen som straks skal opp til eksamen.
- Vi kan prate for oss, vi er tross alt selgere. Så vi er mest spent på teorieksamen.

Det sier Montér-trioen Wenche Stange Viken, Stian Nygård Skilbrei og Mette Nilsen Grinaker.

De utgjør halvparten av seks ansatte på butikken i Tønsberg som er i gang med å ta fagbrevet i salgsfaget.

Og utdanninga tar de på nett, alt er betalt av medlemskapet gjennom HK. Eksamensavgifta tar arbeidsgiveren seg av.

I det hele tatt et meget praktisk opplegg - om enn ikke så enkelt som de hadde håpet.

- Det er litt mer krevende og omfattende enn vi hadde trodd, innrømmer Mette Nilsen Grinaker.

- Jeg hadde tippa på en time i uka, men vi sitter ofte 1-2 timer hver dag, utdyper Stian Nygård Skilbrei.

Fleksibelt

Å ta fagbrev på nett er fleksibelt, og kan ta alt fra fire måneder til ett år.

- Har du realkompetansen, så er det som gjenstår en femtimers tverrfaglig eksamen. Etter det er det praktisk prøve i egen butikk. Noen gruer seg nok til eksamen, det er fullt forståelig - men vi følger opp tett. Terskelen er og skal være lav, forteller Jon Anders Hesby i Didac.

Han rapporterer om en rekordøkning i fagbrev på nett. Omtrent halvparten av deres fagbrevkandidater kommer fra HK.

- I fjor økte vi med 30-35 prosent. Vi mistenker at mange permitterte og arbeidsledige tar fagbrev for å formalisere kompetansen sin. Et fagbrev skaper trygghet, mener Hesby.

Samarbeider

Det mener også trioen i Tønsberg, som nå skimter et fullført fagbrev. Det gir både yrkesstolthet, høyere jobbsikkerhet - og ikke minst en pen økning i timelønna på en tikroning, som de innrømmer er den største motivasjonen.

En bonus på kjøpet er at fagbrevutdanninga har styrket samholdet deres på jobben. Til tross for lang fartstid i bransjen - kravet er minst fem års relevant erfaring for å kunne ta fagbrev på nett med påfølgende praktisk eksamen i egen butikk - har det dukka opp mange nye begreper. Og da er det best å kunne se på det sammen.

- Vi har prata mye ilag på telefon. Det er lov å samarbeide om oppgaver, og det er veldig kjekt å være flere, forteller Wenche Stange Viken.

Spent på eksamen

Trioen har jobba godt siden de starta i januar. I juni skal de til pers. I det som er VG3-eksamen i salgsfaget, altså eksamen tilsvarende på tredje trinn i videregående skole.

Under eksamenen må de legge samarbeidet til side og gjøre all jobben selv.

- Jeg gruer meg til å stå opp tidlig om morgenen for så å sitte fem timer alene og jobbe. Men det skal bli deilig å bli ferdig, sier Stian Nygård Skilbrei.

Har det vært gøy, spør HK-Nytt.

Trioen drar litt på det.

- Det har i alle fall vært lærerikt. Og vi angrer ikke på at vi starta på det, sier de.

Som absolutt anbefaler flere å gjøre det samme, om de har tid og mulighet - og ikke minst om flere på jobben gjør det samtidig.

- Vi setter opp ekstrakurs

Det er ikke bare hos Didac det er full fart på nettbaserte fagbrevkurs. Hos AOF har 150 HK-medlemmer startet på kurset, der de fleste har praktisk fagprøve i juni. Det er AOF som er HKs samarbeidspartner gjennom det såkalte bransjeprogrammet for varehandelen som de ble tildelt i fjor.

- Vi er veldig fornøyd, HK-medlemmer utgjør majoriteten av alle deltakere gjennom bransjeprogrammet. Alle kursene er fulle, vi måtte sette opp ekstrakurs og håper vi får muligheten til å sette opp flere. Dette har slått an langt mer enn vi trodde, sier Silje Kjellesvik Norheim, som er prosjektleder for bransjeprogrammet i HK.

Hun anbefaler så mange som mulig å ta fagbrev.

- Varehandelen står midt oppe i enorme omstillinger, samtidig som de er en gruppe i arbeidslivet med et generelt lavere utdanningsnivå enn andre næringer. Det er viktig å kunne gi kompetanseløft på alle plan - og det vil løfte lønnsnivået i bransjen. Søk, søk - det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, sier Norheim.

KOM IGJEN: - Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik Norheim i HK.

Privat

Image-text:

KLARE FOR EKSAMEN: Stian Nygård Skilbrei, Wenche Stange Viken og Mette Nilsen Grinaker står forhåpentlig straks med fagbrevet i hånda.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt