Også denne våren er grøntnæringas avhengighet av utenlandsk sesongarbeidskraft blitt et stort tema. Koronapandemien herjer ufortrødent videre, med dertil hørende smittevern og reiserestriksjoner.
Selv om regjeringa før påske gjorde det litt lettere å få inn slik arbeidskraft, er usikkerheten fortsatt stor i næringa.
- Vi har ikke funnet ordninger per nå som trygger produsentene i stor nok grad. Jeg er skuffa over at myndighetene ikke har et større påtrykk for å finne løsninger. Nå planlegger folk årets sesong. For hver dag som går, øker frustrasjonen, sier styreleder Per Olav Skutle i Gartnerhallen til Bondebladet.
1 utenlandsk = 3 norskeNormalt har norsk grøntnæring 18 - 20 000 utenlandske sesongarbeidere i sving gjennom en hel sesong. Ledelsen i Bondelaget er innstilt på at mange av disse ikke vil kunne jobbe i Norge denne sesongen.
- Uansett hvordan vi snur eller vender på det, er situasjonen nå at det er et stort behov for å erstatte