HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv
19.06.2020
Regjeringen har satt ned et utvalg som skal arbeide for økt rekruttering til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Det trengs - for selv om antall søkere til Vg1 gjennomsnittlig har ligget på rundt 2000 de siste 10 årene, faller antall søkere jevnt de siste 5 årene til bare 1773 i 2020.
Ungdommers utdanningsvalg
Når ungdomsskoleelever generelt blir spurt om hvilke faktorer de mener påvirker valget av utdanningsprogram/yrke, svarer de slik:
x Foreldre, særlig mor x Jeg slipper å reise langt. Utdanningsstedet ligger i nærmiljøet x Noen jeg kjenner har en slik jobb x Jeg kan jobbe med noe jeg liker og er interessert i x Å kunne ha en sikker jobb med godt arbeidsmiljø
Faktorens orden er ikke likegyldig, men de varierer noe fra undersøkelse til undersøkelse. Også andre faktorer pekes på, men gode lønnsbetingelser kommer for eksempel langt ned på listen. Elevene i ungdomsskolen mener at lærere, faget «Utdanningsvalg», yrkesmesser, media og særlig rådgivere i ungdomsskolen, har liten påvirkning på valget av videregående utdanningsprogram. Særlig rådgivere ved ungdomsskolene får strykkarakter av elevene.
Det hjelper heller ikke rekrutteringen til restaurant- og matfag at historier om dårlig arbeidsmiljø, lav lønn, ingen mulighet for utvikling på arbeidsplassen og rot rundt arbeidstakers rettigheter, dukker opp i media med jevne mellomrom. Reality-programmer som Hells Kitchen, Hellstrøm rydder opp og liknende, kan også gi også et bilde av en bransje som kan skremmer unge fra å søke restaurant- og matfag.
I utgangspunktet må vi anta at foreldre ønsker det beste for sine barn og at elevene i ungdomsskolen foretar valg som er rasjonelle slik de selv opplev
Gå til medietNår ungdomsskoleelever generelt blir spurt om hvilke faktorer de mener påvirker valget av utdanningsprogram/yrke, svarer de slik:
x Foreldre, særlig mor x Jeg slipper å reise langt. Utdanningsstedet ligger i nærmiljøet x Noen jeg kjenner har en slik jobb x Jeg kan jobbe med noe jeg liker og er interessert i x Å kunne ha en sikker jobb med godt arbeidsmiljø
Faktorens orden er ikke likegyldig, men de varierer noe fra undersøkelse til undersøkelse. Også andre faktorer pekes på, men gode lønnsbetingelser kommer for eksempel langt ned på listen. Elevene i ungdomsskolen mener at lærere, faget «Utdanningsvalg», yrkesmesser, media og særlig rådgivere i ungdomsskolen, har liten påvirkning på valget av videregående utdanningsprogram. Særlig rådgivere ved ungdomsskolene får strykkarakter av elevene.
Det hjelper heller ikke rekrutteringen til restaurant- og matfag at historier om dårlig arbeidsmiljø, lav lønn, ingen mulighet for utvikling på arbeidsplassen og rot rundt arbeidstakers rettigheter, dukker opp i media med jevne mellomrom. Reality-programmer som Hells Kitchen, Hellstrøm rydder opp og liknende, kan også gi også et bilde av en bransje som kan skremmer unge fra å søke restaurant- og matfag.
I utgangspunktet må vi anta at foreldre ønsker det beste for sine barn og at elevene i ungdomsskolen foretar valg som er rasjonelle slik de selv opplev