Bondebladet
14.11.2019
- Dagens formidable maktkonsentrasjon i matvarekjedene gjør at bøndene og foredlingsindustrien havner i en skvis, mener Ole Harildstad. Han savner også engasjement i kjedene om Norturas slakteristruktur. Ole Harildstad
Om forbrukerne verdsetter kortreist mat og en desentralisert slakteristruktur, burde også kjedene kjenne sin besøkelsestid i flere landbruksdebatter.
Det mener bonde Ole Harildstad i Ringebu. Presset på lavest mulig priser er imidlertid altoverskyggende, påpeker han.
Landbruket evig salderingspost?- Hele poenget er at det er en formidabel maktkonsentrasjon i matvarekjedene, der pris er det overordnede målet og der primærprodusentene og foredlingsindustrien havner i en skvis, sier Harildstad til Bondebladet.
Han påpeker at landbrukssamvirkene og foredlingsindustrien blir hardt presset til å redusere kostnader. Pengestrømmen går én vei, og det er i retning dagligvarekjedene, mener Harildstad.
- Det er politikk i dette. Spørsmålet er