Vindtørking
Færøyingene tok naturen til hjelp. Nærmere bestemt vinden. Resultatet er blitt naturlig konservering som slår det meste. Ikke bare ble kjøtt og fisk servert tørket - det ble også spist underveis, før det var ferdigtørket.
Jóan Pauli Joensen markerte 70-årsdagen med to bind om færøyske mattradisjoner.
- Her forstår vi godt når fisken er fersk og når den ikke er det. Er den ikke fersk, blir den tørket, forklarer Jóan Pauli Joensen.
Den tidligere rektoren ved Færøyenes universitet markerte 70-årsdagen sin med å gi ut et to binds praktverk om matkultur før og nå.
- Alt henger sammen. Næringsliv, mat, drikke og vaner. Til all tid har det viktigste for mennesker vært å få mat i munnen og tak over hodet, sier Joensen til forskning.no.
Lite salt, ingen einer
- Salt var dyrt. I gammel tid fantes det einer som kunne brukes til røyking, men den ble nesten utryddet allerede i slutten av middelalderen. Derfor var vi nødt til å tørke all mat som skulle konserver