AddToAny

Helsepersonell bør ha rutiner for hvordan de skal håndtere tvang mot barn

Helsepersonell bør ha rutiner for hvordan de skal håndtere tvang mot barn
Det bør foreligge klare rutiner for samtykke til tvangsbehandling av barn, og foreldre må gjøres oppmerksom på ansvaret de har, skriver advokat Christian A. Kramer.
Jeg leser på nrk.no og i Sykepleien 18 om Audun på ni år som ble innlagt på sykehus for en koloskopi. Han er en særlig sårbar gutt, fordi han har Downs syndrom og autisme, og han har ikke verbalt språk.

Han motsatte seg nedlegging av sonde gjennom nesen, og ble i den sammenheng holdt fast av fire personer. Gutten reagerte med stor redsel og engstelse både under og i etterkant av prosedyren, og foreldrene mener at han endret atferd i ettertid.

Behandlingen ble klaget inn til Fylkesmannen, som konkluderte med at den fysiske makten som ble brukt overfor gutten var i strid med kravet til å yte forsvarlige helsetjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven 2-2.

Hendelsen er uheldig, og sykehuset har beklaget det som skjedde. Men hvorfor skjedde det?

Det er sikkert et sammensatt årsaksbilde, og som utenforstående har jeg ikke forutsetninger for å gi noe konkret svar på hva som gikk galt da Audun skulle motta helsehjelp. Men hos nrk.no uttales det at det ikke finnes noen lov om tvang mot barn, og det etterlyses bedre rutiner blant helsepersonell om hva som skal gjøres i tvangssituasjoner. Her kan jeg kanskje bidra, siden jeg jobber mye med både barnerett og helserett.

Hva er tvangsbehandling av barn?

Helse- og omsorgstjenesteloven definerer tvang som tiltak som pasienten motsetter seg, eller tiltak som er så inngripende at de uansett motstand må regnes som bruk av tvang eller makt.

Dette er et godt rettslig utgangspunkt, etter min mening. Hvis barnet verbalt eller nonverbalt gir uttrykk for motstand, men behandlingen gjennomføres likevel, er det tvang.

Vi har en rekke lovbestemmelser om tvang mot barn. Men først og fremst er det viktig å være oppmerksom på utgangspunktet; barn har det samme kravet på integritetsvern som voksne. Det er fastslått i Grunnloven 104. Hvis barns rettsforhold ikke er spesifikt regulert, så må vi legge til grunn at de har minst like sterke rettigheter som en voksen person.

Det er tvangen som må ha hjemmel i lov, ikke retten til beskyttelse mot tvang. Med andre ord; hvis loven ikke uttrykkelig tillater at det utøves tvang mot barnet, så er det ulovlig å bruke tvang. Hvis tvangstiltaket ikke er besluttet på den måten som loven krever, så er det også ulovlig å bruke tvang.

Hvis helsepersonellet er i tvil om vilkårene for tvang er oppfylt, så skal tvang ikke utøves før problemstillingen er tilfredsstillende avklart, medisinsk og juridisk.

Hvis helsepersonellet er i tvil om vilkårene for tvang er oppfylt, så skal tvang ikke utøves før problemstillingen er tilfredsstillende avklart, medisinsk og juridisk. Man kan tenke på det som et rettssikkerhetsmessig «føre-var» prinsipp.

Pasient- og brukerrettighetsloven har et eget kapittel om helsehjelp til voksne pasienter uten samtykkekompetanse, som motsetter seg helsehjelpen. Vilkårene for tvungen helsehjelp

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt