Sau og fiske er en velkjent kombinasjon på Varangerhalvøya. Han har 130 søyer som beiter med lammene i de grønne dalene nord for Vardø, og er innover og ser til dyra minst to ganger i uka.
Kopplammene beiter rundt den fjordnære gården i Kiberg.
Når Bondebladet kommer på besøk en lys sommerkveld er fiskerbonden ute og setter laksegarn. Det er ikke så mye laks å få lenger, de få døgnene i året det er lov å ha garnene ute. Men kongekrabbe som har invadert Varangerfjorden fra øst de siste tiårene veier godt opp.
- Sauebruk og fiske er en god kombinasjon innover Varangerfjorden. I Nesseby for eksempel er havna smekkfull av fiskebåter, og mange har sau eller rein i tillegg. Da jeg var guttunge kom kystfiskere fra Nordland opp til Kiberg om vinteren, moren min agnet for dem. Kvinnfolka fôret sauene heime på gården gjennom vinteren, så dro mannfolka heim fra fiske til slåtten, minnes den spreke 70-åringen.
Tiårs perspektivSønnen er fisker i Vardø, og er usikker på om han vil overta gården. Selv har Tore et tiårs perspektiv på sauedrifta.
Han har 130 vinterfôra sau, etter å ha redusert fra 150. Han rister oppgitt på hodet over betalingen på 18 øre for voksen sau, men har ikke problemer med å se hvorfor vi har overproduksjon, mens forbruket av rødt kjøtt stagnerer.
- Da Sylvi Listhaug var landbruksminister doblet hun kvalitetstilskuddet for lam fra 250 til 500 kroner, samtidig som Innovasjon Norge har git