Vi har, med andre ord, tillit til at bryggeriet har evnen til å reprodusere og levere den samme gode smaken, gang på gang. Som forskere skulle vi ønske at du kunne ha samme tillit til at en vitenskapelig studie alltid vil være reproduserbar. Slik er det dessverre ikke.
En krise i forskningen
Internasjonalt har det i flere år pågått en stor diskusjon om den såkalte «reproduserbarhets-krisen» i akademisk forskning. I prinsippet et det slik at enhver forskningsgruppe skal kunne reprodusere resultatene fra enhver vitenskapelig artikkel, gitt at de har det som trengs av kunnskap og utstyr.
Dette foregår på samme måte som når et kokketeam bruker en oppskrift fra en kokebok til å lage en ny matrett på sitt eget kjøkken.
Forskjellen er bare at forskningsgruppens oppskrift er metodebeskrivelsen i artikkelen, og at resultatet ikke blir til på et kjøkken, men på gruppens eget laboratorium.
Farmasøytisk industri har engasjert seg i problemet med reproduserbarhet av kliniske forsøk, og undersøkelser fra firmaer viser at 65-89 prosent av resultatene ikke lar seg reprodusere!
Skeptiske til hva forskningen viser
Vi forskere er også skeptiske til publiserte resultater. Det svært anerkjente tidsskriftet «Nature» gjennomførte nylig en spørreundersøkelse rettet mot forsk