Farmer’s Weekly fastslår at Polen har et potensial til å bli Europas ledende matproduksjonsland. Allerede er landbruk en av de raskest-voksende sektorene i landet, og hele 12 prosent av Polens totale arbeidskraft er knyttet til landbruk.
Men det blir stadig vanskeligere å drive småskala. Færre og større gårder har nemlig vært en av hoveddriverne også i polsk landbruk de siste årene.
President Lukasz Holubowski i Polens «Agricultural Market Agency» (ARR) uttaler i et intervju med Farmer’s Weekly i 2017 at den gjennomsnittlige polske gården har økt fra 5 til 9 hektar.
Gårder under 10 hektar (100 mål) er imidlertid det dominerende. Disse gårdene står for 70 prosent av landets 1,4 millioner private gårder.
Men rapporter fra ARR fastslår at disse gårdene sliter med å holde seg konkurransedyktige, og at flere av dem har slått seg sammen de siste årene - i et forsøk på å styrke sin posisjon.
- De vil ikke klare segPå et gårdsbruk i landsbyen Raclawice, møter vi Ryszard Jedruch (60). Her, snaut fire mil nordøst for Krakow syd i Polen, driver han kjøtt- og melkeproduksjon.
Han driver storskala til gagns, og mener kostnadsbildet i Polen tilsier at småskala bønder blir skviset ut.
- De minste melkebrukene i Polen, vil ikke klare seg i dette markedet. Menneskelig arbeidskraft blir stadig dyrere i Polen, men og