Kjøttbransjen
22.02.2018
I samfunnsdebatten ser vi stadig påstander, tall og meninger om kjøtt som er grove forenklinger, misvisende eller direkte feil. Animalia og MatPrat har gått igjennom ti gjengangere av påstander om kjøtt for å rydde opp i feil og misforståelser.
Når kjøtt diskuteres i lys av bærekraft, forbruk og ernæring, brukes for eksempel norske og internasjonale tall om hverandre. Kildene som Animalia og MatPrat legger til grunn i denne «oppklaringen» er blant andre SSB, NIBIO, FAO, FN og Helsedirektoratet.
1 Vi har et høyt kjøttforbruk i Norge!
Den siste studien med sammenlignbare tall (FAO, 2013) viser at det norske kjøttforbruket er lavere enn det svenske, danske, tyske, franske, finske og engelske. Nordmenn brukte i snitt totalt 69,69 kilo rødt og hvitt kjøtt regnet i engrosvekt (inkl. bein mm) i 2013, mens svenskene lå ti kilo over oss, med 79,63 kilo.
2 Kjøttforbruket har økt mye de senere årene!
NIBIO har beregnet det reelle kjøttforbruket (hva vi faktisk spiser) på oppdrag fra Animalia. Tallenes klare tale er at det reelle forbruket i 2016 var 54,0 kilo i gjennomsnitt mot 53,7 året før. Går vi tilbake til 2008 spiste nordmenn 52,4 kilo. Økningen de siste åtte årene har altså vært på tre prosent, og forbruket av rødt kjøtt er 700 gram lavere i 2016 enn det var åtte år tidligere.
3 Helsedirekt
Gå til mediet1 Vi har et høyt kjøttforbruk i Norge!
Den siste studien med sammenlignbare tall (FAO, 2013) viser at det norske kjøttforbruket er lavere enn det svenske, danske, tyske, franske, finske og engelske. Nordmenn brukte i snitt totalt 69,69 kilo rødt og hvitt kjøtt regnet i engrosvekt (inkl. bein mm) i 2013, mens svenskene lå ti kilo over oss, med 79,63 kilo.
2 Kjøttforbruket har økt mye de senere årene!
NIBIO har beregnet det reelle kjøttforbruket (hva vi faktisk spiser) på oppdrag fra Animalia. Tallenes klare tale er at det reelle forbruket i 2016 var 54,0 kilo i gjennomsnitt mot 53,7 året før. Går vi tilbake til 2008 spiste nordmenn 52,4 kilo. Økningen de siste åtte årene har altså vært på tre prosent, og forbruket av rødt kjøtt er 700 gram lavere i 2016 enn det var åtte år tidligere.
3 Helsedirekt