Norsk landbruk er på vei inn i en varslet krise, på grunn av landbrukspolitikken, erklærte Mari Gjengedal, leder for miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, da hun holdt innlegg på Bygdeforsknings landbrukspolitiske seminar i mars.
- Vi har rekordfå bønder, og de har rekordhøy gjeld. Samtidig fortsetter inntekten å være veldig lav. Maten som produseres blir i stadig større grad løsrevet fra ressursgrunnlaget, og stadig større norske arealer går ut av produksjon. Det er med andre ord ikke snakk om et landbruk i ordets rette forstand, hvor man faktisk bruker landet til å produsere mat. Norsk matproduksjon blir mer og mer avhengig av intensiv drift, med stor bruk av kraftfôr. Utmarksbeitene gror igjen, mens rasktvoksende kyllinger, griser og kuer holdes inne, sier Gjengedal.
SannhetenHun peker på dagens politikk som årsaken.
- De som klarer å produsere mest mulig kjøtt og melk på raskest mulig tid, får mest avkastning. Det virker som det viktigste formålet med dagens landbrukspolitikk er at norsk matvareproduksjon skal være kostnadseffektiv og konkurransedyktig. Her ligger et stort problem. Sannheten er at så lenge vi har dobbelt så høye lønninger som andre land, og