AddToAny

Vil redde kulturen i Forsvaret

Vil redde kulturen i Forsvaret
Forsvarets museer sine samlinger ruster og forfaller, utstillingene er utdaterte og tilfredsstiller ikke moderne konserveringsstandarder. For å forbedre situasjonen må ting endres.
Nøyaktig hvordan er ikke bestemt, men direktør Erling Kjærnes er sikker på to viktige grep som må til for at ting skal bli bedre: 1) Gjenstandene må samles i et stort fellesmagasin, og 2) museet må ut av Forsvaret, og fortrinnsvis plasseres direkte under Forsvarsdepartementet.

Det siste er vel det mest kontroversielle. Hva sier forsvarssjefen til dette?

I begynnelsen var han imot, men jeg tror han vil endre oppfatning etter hvert, sier Kjærnes.

Faglig og kommersiell frihet

Museets situasjon har lenge stått på agendaen, ikke minst hos museet selv. Og i kjølvannet av Stortingets behandling av langtidsplan for forsvarssektoren i 2017, besluttet Stortinget endelig at det skulle gjennomføres en helhetlig utredning av Forsvarets museer. Utredningen ble gjennomført, levert Forsvarssjefen 1. desember 2017 og offentliggjort på vårparten 2018. Anbefalingen om tilknytning er klokkeklar:

«Det anbefales videre at FM opphører som militær avdeling og tilknyttes FD. Det gjennomføres en intern omorganisering og tilføres økt fagkompetanse.»

Ifølge museumsdirektøren er det to hovedgrunner til at museet må ut av Forsvaret: den faglige og den økonomiske. Den siste er viktigst.

- Vi vil stå friere i vårt museumsfaglige arbeid. Vi ønsker også i fortsettelsen å ha et nært forhold til Forsvaret, men det er viktig at vi får mulighet til å etterleve museale standarder og prinsipper, sier Kjærnes, før han kommer dit skoen virkelig trykker:

- For det første følger Forsvarets regnskapsregler kontantprinsippet: Vi skal stå i null når året er omme. Budsjettsystemet gir ikke særlig rom for selvfinansiering, eller den nødvendige forutsigbarheten et museum trenger. Og det å drive prosjekter over mange år i dette systemet er nesten umulig, sier han.

På toppen av dette har ikke Forsvarets Museer med denne tilknytningen mulighet til å søke inntekter utenfra.

Uholdbar økonomisk situasjon

- Vi ender opp med å mase på ting som for resten av Forsva

Les mer

Flere saker fra Museumsnytt

Bymuseet i Bergen har vore mykje i media det siste året. Med eit nødskrik i form av kommunale løyvingar i siste liten, klarte dei å unngå nedbemanning i fjor, men den dårlege økonomien føl museet framleis.
article_web Museumsnytt 18.03.2019
I jakten på hva som ligger til grunn for dagens fordeling av statlige midler til museene, kan vi se nærmere på hvordan museene ble finansiert tidligere. Museumsreformen ble innført som en glidende overgang de første årene på 2000-tallet.
article_web Museumsnytt 15.03.2019
I sitt svar på mine innvendinger mot utstillingen FOLK på Teknisk Museum, publisert på Museumsnytt.no 27.
article_web Museumsnytt 11.03.2019
I dette innlegget kommenterer og svarer Kulturtankens fagansvarlige for kulturarv Bente Aster på museumspedagog Ranveig Nordbryhn sitt utspill om kulturarv i Den kulturelle skolesekken i Museumsnytt nr 4/2018.
article_web Museumsnytt 07.03.2019
Mer og mer av forskningen er på vei inn i den digitale verdenen, og det snakkes mye om hvordan man kan digitalisere objekter for å kunne bevare dem, dele dem eller inkludere dem i større studier.
article_web Museumsnytt 01.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt