AddToAny

Viker unna de vesentlige debattene

Vår anmelder har vært på Kuben i Arendal og sett utstillingen «Slavegjort». I løpet av en drøy uke i juni 2019, har Christer Dynna formidlet sine kritiske refleksjoner om utstillingen i en rekke innlegg på Instagram.
På denne websiden samles alle insta-postene, og de fleste bildene tilknyttet hver post. For en mer autentisk leseropplevelse, besøk!

ANMELDT - gjennom:

1.

Foto/collage: Christer Dynna

«Slavegjort» forteller om et 250 år gammelt forlis av et norsk-dansk slaveskip døpt Fredensborg. I tillegg til denne hovedbolken om «Fredensborgs siste reise» (som handler om lasten fra skipet og livet ombord frem til det forliste utenfor Arendal) vises også en film om det arkeologiske utgravningsarbeidet. Funnet ble gjort for 40 år siden og var da en verdenssensasjon. Foruten den spennende filmen har museet også supplert med en ett-romsutstilling: «Våre slaver». Denne er viet FNs bærkraftsmål. Her benyttes virkemidler som er uten intensiteten som preger den dystre fortellingen om Fredensborgs siste reise. Åpningen som fører inn til det hele, er likevel sterk: for en frakt-kontainer tjener som portal inn til utstillingene.

Inne i stålkontaineren henger skjermer med videoportretter av navnløse enkeltmennesker og menneskerettighetene i teksts form.

Spørsmålet denne menneskerettighets-slusen reiser peker i flere retninger fordi rettighetene er vidtfavnende. Jeg kan likevel tenke meg frem til at målskiven her er samvittigheten vår som forbrukere. Men jeg finner ikke helt at dette kobles på beretningen om slaveskipet Fredensborg og kolonihistorien.

Den sammenheng som sannsynligvis kan fremkalles mellom den gangen og i dag, blir vag, den lar seg ikke etablere ordentlig. Ikke i noen av de tre delene av «Slavegjort» blir publikum særlig direkte utfordret på ansvars- og skyldspørsmål før eller nå.

2.

Foto: Christer Dynna

Den heller vage relasjonen mellom del-utstillingen «Våre slaver» og «Fredensborgs siste reise» henger sammen med at sistnevnte utstilling er en nymontering av en 30+ år eldre utstilling museet lagde som et bidrag til UNESCOs Slave Route, et prosjekt som «Slavegjort» i dag også er en del av. Dette og annen bakgrunnsinformasjon om utstillingen er forklart på en plakat i kontaineren, så orienteringsgrunnlaget museet har lagt for oss er fint løst og funksjonelt.

Før funnet av Fredensborgs vrakrester var det lite allmenn viten om dansk-norsk deltagelse i tvangsflyttingen av mennesker fra Afrika til andre deler av verden, som Karibia og Amerika.

Funnet av Fredensborg og skipets eksotiske last har gjort Norges del i dette historiske profittjaget mer synlig, men likevel - i dag, førti år etter funnet av vraket - er norsk involvering i slavehandelen ikke så godt kjent som det man kanskje kunne forvente. Dokumentarfilmen i utstillingen er engasjert og lett å følge med på. Den oppgir også at så mange som 80.000 afrikanere kan ha blitt tvunget ombord på skip eid av dansk-norske rederier. Og over en periode på nesten 300 år kan så mange som 30 millioner mennesker ha blitt offer for disse reisene over Atlanterhavet, lenket sammen to og to, som skikken var - både barn, kvinner og menn. Jeg finner ikke disse tallene igjen i utstillingen, og skulle gjerne sett at den også formidlet ditto anslag for slik å formidle dem bedre, og også for å kvalitetssikre tallene. (På Norgeshistorie.no oppgis ditto tall for dansk-norske skip som er 50% høyere.)

Selskapet som har laget dokumentarfilmen som museet viser, er nå i gang med en ny filminnspill om Fredensborg og den norske deltagelsen i trekanthandel - så snart vil historien nå et bredere publikum via NRK.

3.

Foto: Christer Dynna

Skipet Fredensborg seilte sommeren 1767 ut fra København mot Afrikas kyst, før det via Karibien seilte tilbake hit - og gikk på grunn utenfor Arendal, i desember 1768. Besetningen ble berget sammen med skipets viktigste dokument:, eller skipets dagbok. Loggboken har vært en helt sentral kilde for forskning og formidling. I utstillingen blir den brukt indirekte, så dermed oppdager ikke publikum at historien til slavene - som nettopp skal være en vesentlig del av historien her - nærmest står udokumentert, fra slavenes eget perspektiv: eller rettere sagt, det er her et enormt kildeproblem ettersom fremstillingen av livene til slavene som «Slavegjort» gir, farges av nettopp kapteinen og rederiets perspektiv.

Kuben har gj

Les mer

Flere saker fra Museumsnytt

Ved Randsfjordmuseet vart dokumentasjonsprosjektet Koronaarkivet lansert på formiddagen 12. mars, timar før landet stengte. Museet såg det som ei hastesak å dokumentere kva som skjedde.
Museumsnytt 29.05.2020
Koronapandemien har rammet hardt og brutalt og fått ledere over hele verden til å stenge landegrenser og beordre folk hjem og inn. Verdensøkonomien er i akutt krise.
Museumsnytt 28.05.2020
Eg er ikkje sikker på om nokon meiner bastant at musea må ha ein eigen etikk for samtidsdokumentasjon. Men det virkar slik, mellom anna i Lefkaditou, Rajah og Skåtun si åtvaring mot hastverk i samtidsdokumentasjonen (museumsnytt.no 8. mai 2020).
Museumsnytt 11.05.2020
Innlegget er et tilsvar på kronikken Krisedokumentasjon, etikk og nødvendigheten av tid
Museumsnytt 07.05.2020
«Dokumentasjonen bør helst komme raskt i gang» skriver fire kollegaer fra Norsk Folkemuseum og viser til museers dokumentasjonsprosjekter under Covid-19 pandemien.
Museumsnytt 06.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt