AddToAny

Viggo Kristiansens advokat boikotter NRK Sørlandet

Viggo Kristiansens advokat boikotter NRK Sørlandet
- Jeg kommer ikke til å uttale meg til NRK Sørlandet igjen, sier Arvid Sjødin.
Advokat Arvid Sjødin mener NRK Sørlandet har en agenda om å hindre gjenopptakelsen av Baneheia-saken.

Sjødin er advokaten til Viggo Kristiansen som ble dømt for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i år 2000. Kristiansen mener han er uskyldig dømt.

«Jeg kan ikke levere noe til NRK Sørlandet eller gi noe intervju da agendaen til NRK Sørlandet ødelegger alt budskap,» skrev Sjødin i en e-post til en NRK-journalist tidligere i mai.

E-posten var et svar på et spørsmål om han kunne oppklare noe til en ny Baneheia-sak som NRK jobbet med.

Journalisten har sett e-postutvekslingen mellom Sjødin og NRK-medarbeideren.

- Jeg kommer ikke til å uttale meg til NRK Sørlandet igjen, sier Sjødin til Journalisten.

NRK Sørlandet er ikke enig i kritikken fra Sjødin. Se svar lengre ned i saken.

Gjennopptakelse av Baneheia-sak

Konflikten bunner i NRKs intervju av de fire foreldrene til de to drepte jentene. En del av reportasjen handler om at det nå har tatt tre år for Gjennopptakelseskommisjonen å vurdere om Baneheia-saken skal gjenopptas. Dette er den sjuende gangen kommisjonen vurderer dette.

NRK sendte en reportasje 21. mars og 23. mars, i tillegg til saker og leserinnlegg på nrk.no.

I Dagsrevyen var hovedvinklingen at de etterlatte foreldrene forteller at dette er en stor belastning og at saken må få en avslutning.

Sjødin mener at det i reportasjen framstilles som at det ikke er noen nye bevis i Baneheia-saken. Den ene forelderen i reportasjen sier for eksempel dette:

- Jeg mener en som er dømt, som mener seg uskyldig, må få saken opp igjen. Men da må det være vektige grunner. Det må være nye bevis eller nye omstendigheter, som gjør at saken kan tas opp.

- Har en egen agenda

Sjødin ble i denne saken intervjua av NRK. Han sier til Journalisten at han fortalte NRK om hva som er nytt i Baneheia-saken, som gjør at den bør gjenopptas. Dette mener han er viktig å få fram for å balansere saken, men det kom ikke med i NRKs reportasje.

Sjødin skriver dette i e-posten til NRK-journalisten:

«NRK Sørlandet har en egen agenda om å hindre at en uriktig dømt får opp sin sak. Det viser de program som ble laget hvor NRK Sørlandet, til tross for det var opplyst i intervju av meg, unnlot å nevne at det var nye forhold som var kommet til før siste gjenopptakelsesbegjæring.»

Sjødin er også kritisk til at Arne Pedersen, tidligere kriminalsjef i Agder politidistrikt, som i sin tid ledet etterforskningen, skriver at det ikke er noe nytt i saken og at han støtter foreldrene i en ytring publisert 21. mars på nrk.no.

Sjødin sier han gjerne ville svare på påstandene om bevisene. Han ønsket å svare med en gang, men fikk publisert et leserinnlegg på nrk.no en uke senere.

- Kan ikke tukle med faktum

Han er ikke fornøyd med hvordan NRK Sørlandet har håndtert saken.

- Enten så viser dette at NRK Sørlandet ikke forstår elementære ting i straffesaker, eller så gjør de det for å skade, sier Sjødin.

- Er det ikke en del av pressens redaksjonelle frihet, å kunne velge og velge bort?

- Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Man kan ikke tukle med faktum og kalle det journalistisk frihet, svarer advokaten.

Sjødin mener også han ikke fikk mulighet til å svare på noe han mener er personlig kritikk mot ham som advokat i saken «Mener advokaten til Viggo Kristiansen utnytter systemet - vil sette en grense» fra 23. mars.

I denne saken foreslår Ada Sofie Austegard, mora til drepte Stine Sofie Sørstrønen, at en advokat bare skal kunne søke om gjennopptakelse av en sak to ganger.

- Behandla han redelig

Distriktsredaktør for NRK Sørlandet, Morten Rød, synes det er synd at Sjødin ikke lenger vil ha kontakt med dem.

- Det er synd å høre at Sjødin ikke har tillit til NRK. Vi mener vi har behandla ham redelig og fulgt Vær varsom-plakaten i arbeidet vi har gjort.

Rød avviser at NRK Sørlandet har en agenda i denne saken.

- Vi har ingen agenda, hverken mot Viggo Kristiansen eller hans advokat, sier han.

Rød sier også at det er helt normalt at det tar tid før et leserinnlegg blir publisert, og at det uansett ikke er NRK Sørlandet som bestemmer dette.

- Fikk den plassen han hadde krav på

Redaktøren er uenig i kritikken fra Sjødin om de aktuelle sakene i mars. Han mener at Sjødin fikk tilstrekkelig plass og mulighet til tilsvar med tanke på sammenhengen reportasjene var satt i.

- Det var en samtale med de fire foreldrene om deres tanker og følelser etter alle disse årene. I den sammenhengen mener vi at vi ga Sjødin den plassen han hadde krav på, sier Rød.

- Mener du at det blir et riktig etterlatt inntrykk av denne saken når det ikke kommer fram at det har kommet fram noe nytt i Baneheia-saken?

- Vi mener at det tilsvaret han fikk var riktig i den sammenhengen det ble satt inn i. Jeg har også lyst til å si at det er synd at Sjødin ikke vil bli med å belyse sin klients sak videre.

Rød sier de nå har henvendt seg til Sjødin fordi NRK jobber med en faktagjennomgang av hele gjenopptakelsesprosessen til Baneheia-saken.

- Da er det naturlig at vi belyser saken og prosessen på en annen måte enn ved forrige korsvei. Derfor er det synd at Sjødin ikke vil snakke med oss.

- Sjødin er en dreven aktør

Rød sier at det etter deres syn ikke var behov for ytterligere tilsvar fra Sjødin i saken «Mener Viggo Kristiansens advokat utnytter systemet - vil sette en grense».

- Mener du at det ikke var behov for ordentlig tilsvar med tanke på tittelen og at han indirekte blir kalt «prosessløve» og andre karakteristikker som går på hans virke?

- Sjødin svarte på ytringen om utnyttelse av systemet i artikkelen, ved at han fikk direkte spørsmål fra vår journalist om det. Så jeg mener tilsvar ble ivaretatt, sier NRK-redaktøren.

På spørsmål om Rød vil kommentere på at Sjødin sier at NRK «tukler med faktum», svarer han at det får være Sjødins betraktning, og legger til:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Sjødin er en dreven aktør og han står selvsagt fritt til å bringe dette inn for PFU, hvis han mener seg utsatt for overtramp.

Image-text:

Advokat Arvid Sjødin mener NRK Sørlandet har en agenda i Baneheia-saken. Her er han i Borgarting lagmannsrett i forbindelse med en annen sak i februar i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Anbefaler flere tiltak. Etter to år konkluderer eksterne granskere med at Facebook ikke har gjort nok for å motvirke diskriminering, hatprat og desinformasjon.
Journalisten 08.07.2020
Russiske medier spekulerer. Advokaten til den tidligere russiske journalisten Ivan Safronov, som er siktet for spionasje, kaller saken fabrikkert og sier det mangler bevis for anklagene mot Safronov.
Journalisten 08.07.2020
Vil hjelpe bransjen i ei vanskelig tid. Frankrike gir nå skattefordeler til abonnenter på nyhetsmedier, skriver The Guardian.
Journalisten 08.07.2020
- Et godt bilde forteller og får deg til å føle noe samtidig.
Journalisten 08.07.2020
Foreløpig ingen planer. Norske myndighetsorganer har ikke gjort noe forsøk på å kikke den populære videoappen Tiktok i kortene. India har innført forbud mot 59 kinesiske apper, inkludert Tiktok. USA vurderer å gjøre det samme.
Journalisten 08.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt