AddToAny

Vi skal elske naturen

Det begynner med en trestubbe. Jeg er i foajeen på Nobels Fredssenter i Oslo for å se utstillingen Klimalab. I det jeg setter foten innenfor selve utstillingen ser jeg en stor trestokk.
Den er delt i to og jeg kan studere treets detaljrike innside. Jeg kan ta på den også. Et par steg videre får jeg øye på høye trær som strekker seg fra gulvet og opp til taket. Jeg hører fuglelyder også, og andre lyder fra skogen. Klimalab en sanselig utstilling, og de vanlige Forbudt-skiltene er byttet ut med oppfordringer. Jeg aner en annerledes utstillingsopplevelse, der alle sanser stimuleres umiddelbart - lyset, luktene, lydene og følelsen av trærne. Og se der, oppe blant trærne henger en blinkende discokule. Det er fest i skogen.

LEKNE TRÆR: Trærne spiller en viktig rolle i Klimalab, både som kunstinstallasjoner, scenografi og tematisk inngang klimaspørsmål. Foto: Elise Matilde Lund

At klimakrisen handler om uleselige forskningsrapporter og kronikker fulle av forbud mot alle livets gleder får vi tidlig tilbakevist i Klimalab. Klima handler i bunn og grunn om natur - og vi skal elske naturen.

NATUR I BUR

Hvordan vise frem naturfenomener og økosystemer inne i museumsrommet har naturhistoriske museer, vitensentre og gallerirom beskjeftiget seg med i flere århundrer. Selv om utstoppede dyr, døde planter og montre med geologisk materiale kan virke stilisert, har ambisjonen med særlig zoologiske utstillinger vært nettopp det å vekke «natursinnet» hos publikum. At vi mennesker tar best vare på det vi elsker har museumskuratorene utnyttet lenge. Helt siden de svenske biolog-taksidermistene Gustaf Kolthoff og Olof Gylling rekonstruerte dyrenes miljøer i nøkterne habitat-dioramaer, og amerikaneren Carl Akely bygde det storslå

Les mer

Flere saker fra Museumsnytt

Hvert år gjør Kulturrådet en vurdering av museene som får tilskudd av Kulturdepartementet. Vurderingene danner grunnlag for en årlig statusrapport til departementet og har vært offentliggjort siden 2016.
Museumsnytt 20.02.2020
Darko Mamkovic, leder av det svenske politiske partiet Sverigedemokratarna (SD) i Norrköping kommune, politianmeldte Norrköpings stadsmuseum for ærekrenkelse 5. februar.
Museumsnytt 18.02.2020
Museets første utstilling med hus fra Nord-Norge består av et tun satt sammen av et hus fra Olderfjord og et fjøs fra Indre Billefjord.
Museumsnytt 20.12.2019
I «Alt det vi eier» får publikum for første gang se Munchmuseets fire samlinger side om side i en utstilling. Vi kan beundre noen av Munchs mesterverk samt ikoniske verker fra Amaldus Nilsen og Ludvig O. Ravensberg.
Museumsnytt 19.12.2019
Det er en dempet side av Gustav Vigeland vi stifter bekjentskap med i denne utstillingen. De massive og ekspressive verkene som assosieres med Vigeland er byttet ut med små skisser og håndskrevne notater.
Museumsnytt 17.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt