AddToAny

VI KJENNER IKKE ÅRSAKEN

Mange forbinder multippel sklerose (MS) med rullestolbruk, men de fleste med sykdommen i 2019 går på beina.
Likevel er det en svært alvorlig sykdom som ikke kan kureres, bare forebygges og symptomlindres. Faren for attakk og for å gå inn i en progressiv periode, er alltid til stede. Det gjør det psykiske aspektet av sykdommen krevende.
At MS er en muskelsykdom er en vanlig misforståelse blant folk flest. Hele 8 av 10 svarte feil i en nylig gjennomført undersøkelse. Bare 1 av 10 visste at det er en hjernesykdom. Dette til tross for at nesten halvparten av respondentene (44 %) kjente noen som har sykdommen. Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov blant 1007 personer sist mai på oppdrag av MS-forbundet.

Autoimmun sykdom
MS antas å være en autoimmun sykdom. Det innebærer at immunapparatet angriper eget sentralnervesystem.
- Vi kjenner ikke årsaken. Derfor har vi heller ikke noen kur for MS, forteller Lars Bø som er nevrolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Han tror sykdommen kan være vanskelig å forstå, blant annet fordi symptomene er så forskjellige.
Sykdommen forårsaker betennelsesflekker i hjerne og ryggmarg som oppdages med MR-undersøkelse. Betennelsen kommer flere steder, og kan oppstå hvor som helst. Etter betennelsen dannes det arr som kan gi kronisk skade. Symptomene og sykdomsforløpet varierer veldig fra person til person, no
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Helsefagarbeidere i Delta har laget et nytt temahefte som først og fremst er beregnet på helsefagelever ved videregående skoler som lurer på hva det vil si å jobbe med miljøarbeid.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
OG BETYDNINGEN FOR HELSEFAGARBEIDERNES RETTIGHETER SOM ARBEIDSTAKERE
Helsefagarbeideren 25.05.2020
Helsefagarbeidere i Delta og Vernepleierforbundet har inngått samarbeidsavtale med Medlearn for å lage en fagskoleutdanning rettet mot helsefagarbeidere i miljøarbeid.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
Ny utdanning skal gi økt kompetanse i systematisk observasjon, kartlegging og vurdering av pasienter med somatisk sykdom og skade. Den er egnet for helsefagarbeidere som jobber ved sykehjem, i hjemmetjenesten og ved sykehus.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
«Én ting jeg tror alle kan være enige om: Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få.
Helsefagarbeideren 25.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt