AddToAny

- Vi kan bli enda bedre på generisk bytte

- Vi kan bli enda bedre på generisk bytte
Min erfaring er at altfor få kjenner til aktuelle artikler og innlegg som tar opp generisk bytte, skriver Iver Strøm.
Sykepleien hadde den en nyhetssak med overskriften (1), hvor farmasøyt Rolf Johansen er intervjuet. Artikkelen tok blant annet utgangspunkt i to av Johansens artikler om generisk bytte (2, 3).

Det er positivt og meget nyttig at Sykepleien regelmessig tar opp denne problemstillingen.

I artikkelen er det etter mitt skjønn likevel noen uklarheter, og den er også litt ufullstendig, dersom målet er å få sykepleierne til å mestre dette bedre.

Jeg vil i det videre redegjøre for mine påpekninger.

Byttegruppe

Verken i den nevnte artikkelen eller i som ble publisert i slutten av mars (4), er begrepet «byttegruppe» nevnt. Byttegruppe er et relativt nytt begrep, og er et meget viktig element når det gjelder generisk bytte.

Byttegrupper ble, så vidt jeg har kunnet bringe på det rene, innført i Felleskatalogens nettutgave i 2012, og er ikke brukt i papirutgaven. I 2017 kom det med i Felleskatalogens app.

Byttegruppe er et relativt nytt begrep, og er et meget viktig element når det gjelder generisk bytte.

I fagartikkelen (2) skriver Rolf Johansen følgende:

«'Byttegruppe' betyr godkjent byttbare pakninger i samme styrke, basert på Legemiddelverkets bytteliste. På slutten av preparatomtalen til preparater med godkjent byttbare alternativer vil det i nettutgaven av Felleskatalogen stå 'Byttegruppe' bak de aktuelle pakningene.»

Videre påpeker han: «At byttegruppene er begrenset til samme styrke, kan skyldes at byttelisten i utgangspunktet ble laget for bruk i apotek, ettersom apotekansatte aldri kan bytte til en annen styrke på resepter til pasienter.

På sykehus og sykehjem må sykepleiere i større grad bruke de styrkene de har på lager, og heller dele eller ta flere tabletter. Ved oppslag i byttegruppe kan det

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt