AddToAny

- Vet ikke om vi kommer tilbake

Krigen i Ukraina har framkalt vonde minner fra fortiden i en allerede hardt prøvet bosnisk befolkning. Rundt halvparten av innbyggerne i Bosnia-Hercegovina la ut på flukt under krigen, og mange vendte aldri tilbake. Fraflyttingen har bare fortsatt, og nå tar mange av dem som hittil har klamret seg fast en ny runde på om det er trygt å bli værende.
Br?ko, Bosnia-Hercegovina: Ekteparet Mirela (38) og Mirza Mehakovi (40) viser stolt fram det idylliske blå huset som de flyttet inn i for et par år siden i landsbyen Gorica i Br?ko, nordøst i landet. I hagen har de akkurat fått satt opp en liten hønsegård. På en åkerlapp stikker løken opp av jorda, og i drivhuset står salat som har overlevd vinteren på sirlig rekke. Den største av hundene, en blåøyd sibirsk husky, bjeffer selskapssykt i en innhegning, mens en vel så sosial pekingeservalp tumler rundt på plenen.
De siste månedene har Norsk Folkehjelp ryddet miner i skogholtet like bak hjemmet deres. Nesten nøyaktig 30 år har det tatt fra Bosnia-krigen brøt ut i april 1992, til siste rest av landminer er i ferd med å ryddes i landsbyen. Alt burde ligge til rette for en lysere framtid for Mirela, Mirza, sønnen Ismar (11) og attpåklatten Davud på sju måneder. Men i likhet med resten av befolkningen har krigen i Ukraina gitt dem en ny uro i hverdagen.
- Jeg tror 95 prosent av bosniere som har opplevd krigen, gjenopplever det som skjedde for 30 år siden i disse dager, sier Mirza alvorlig.
Selv kommer han fra Br?ko, en by som ble hardt rammet under krigen. Her bodde han
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Den 55 år gamle laotiske bonden og husmoren Khambay Munloung hadde ikke i sine verste mareritt kunnet forestille seg at familien hennes i gud-hvem-vet hvor mange år hadde levd side om side med et livstruende eksplosiv.
Appell 12.04.2022
Helt siden Norsk Folkehjelp begynte å rydde landminer i Kambodsja i 1992 har problemet med klasebomber vært åpenbart.
Appell 12.04.2022
Krigen mot Ukraina viser at Norsk Folkehjelp har mye å bidra med på mange områder. Årets 1.
Appell 12.04.2022
- Folk på flukt, uansett hvor de kommer fra, som har rømt fra krig og konflikt trenger det meste. Vi må være profesjonelle i møtet med dem. Hvordan kan vi støtte dem på best mulig måte? Her må hele organisasjonen dra sammen. Vi må vise at Norsk Folkehjelp er til å stole på når krisa kommer til Norge.
Appell 12.04.2022
Bosnia-Hercegovina, 15. mai 1992: Borgerkrigen har pågått siden starten av april, og Sarajevo er under tung beleiring. Denne dagen skal den bosniske borgerkrigen også innta landets tredje største og mest multikulturelle by, Tuzla.
Appell 12.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt