AddToAny

- Verneverdiene presses

- Verneverdiene presses
Det er lenge siden Oslo bygningsmessige verneverdier var under sterkere press, mener byantikvar Janne Wilberg. Hvorfor legge så godt til rette for utbyggernes interesser? spør hun.
Faktisk er situasjonen slik at byantikvar Janne Wilberg ikke nøler når vi spør hvilket tiår hun vil sammenligne dagens Oslo-situasjon med.

Det er 1960-70-tallet det, sier Wilberg

Hun minner om hva som skjedde i 1955, da finansrådmannen i Oslo leverte den beryktete innstillingen om sanering av 17 strøk i byen, blant dem Vika, Enerhaugen, Grunerløkka, Vålerenga, Rodeløkka og Kampen. Man rev kun Enerhaugen og Vestre Vika, men likevel, det var harde kamper, og de varte til helt ut på 70-tallet, minner Wilberg om.

Selv om det denne gangen ikke er snakk om direkte sanering av store områder i indre by, vil summen av mange endringer over tid føre til betydelig strøkstransformasjon, også av historisk viktige områder, sier Wilberg.

Hun vil gjerne minne politikere og innbyggere på at byutvikling er mer enn eiendomsutvikling. Byen må settes i stand til å ta vare på sin historiske sjel.

I hvilken grad klarer byen å etterleve ambisjonen om kvalitet i byutviklingen når stort volum og hurtig gjennomføring i boligbyggeriet har et hovedfokus? spør Wilberg.

Lys og luft

I forbindelse med planene om sanering på 1950-tallet, advarte Byplankontoret mot et underskudd i boligmassen som følge av en mulig sanering av den tette, dårlige bygningsmassen mange steder i byen. Man bør nemlig bygge det nye såvidt åpent at det tilfredsstiller dagens krav til lys, avstand og frie arealer i et boligstrøk, noterte den tidens Plan- og bygningsetat (PBE).

Nå er fortetting i byregionene ikke bare en nasjonal målsetting. I Oslo er det en bred, tverrpolitisk allianse av bypolitikere som krever flere boliger raskere, tettere og høyere. Også Byantikvaren sier ja til en høyere og tettere by, men med høyt hevet kvalitetsfane. De kvalitetene man var opptatt av hos PBE på 50-tallet må ikke gå i glemmeboka, er hovedpoenget.

Byutvikling på boligmangelens premisser må ikke gå på bekostning av viktige miljø- og kulturminnekvaliteter, mener Wilberg. Det er det hun er satt til å passe på, og nå mener hun det er på høy tid å si ordentlig i fra.

Nylig har det kommet så mange endringer i rammevilkår at det foreløpig er umulig å overskue konsekvensene for kulturminnene, advarer byantikvar Wilberg.

Janne Wilberg og etaten hennes i Maridalsveien 3 feirer 60-årsjubileum i år. Det gjør de blant annet ved å si tydelig fra til politikere og innbyggere om hva som står i fare for å gå tapt hvis fortettingsiveren bærer galt avsted. Foto: Ingebjørg Semb

Flere folk

Befolkningsveksten som er ventet inn til hovedstaden er den direkte årsaken til ønsket om boligboom. Ifølge helt ferske tall fra Statistisk sentralbyrå, får Oslo en vekst på nesten 200 000 fram mot 2040, det vil si en økning på 40 prosent. I 2020 runder byen 700 000-merket, og allerede i 2030 er det hele 800 000 mennesker som skal kjempe om plassen i hovedstaden.

Byantikvaren har mange strategier for å hjelpe hovedstaden helskinnet gjennom denne utbyggingsfasen, og starter med å slå fast at klimaet i debatten og bevisstheten i politikken er vesentlig endret side

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt