Det berømte wagyu-biffen koster mer enn 3.000 kroner kiloen. Det er det dyreste kjøttet i verden.
- Under pandemien solgte vi veldig mye. Nå selger vi fem til ti kilo i uka, sier Sørensen til forskning.no.
Det finnes mange myter om wagyu-kyrene: at de blir massert for å gjøre kjøttet mørt, at de drikker øl og hører på klassisk musikk.
Kjøttforsker Rune Rødbotten tror ikke på mytene.
Fettet gjør biffen spesiell
- Nei, det skjer nok bare når pressen kommer for å ta bilder. Men dyrene får nok den beste pleie og fôr mens de lever, for de er en stor investering og inntekt for bonden, sier Rødbotten til forskning.no.
Det som gjør kjøttet så spesielt, er fettet. Wagyu-kjøttet har masse umettet fett, altså det sunne fettet, og det er jevnt fordelt gjennom hele kjøttstykket.
Det kommer stadig studier fra Japan om wagyu-kjøtt. Nylig publiserte forskere en sammenligning mellom wagyu og holstein-storfe. De brukte teknikken massespektrometri for å finne ut akkurat hvordan fettet i dyremusklene er kjemisk satt sammen.
Forskningen på wagyu-kuene handler om å forstå og forklare hva som gjør kjøttet så unikt. For alle vil få