AddToAny

Verdens dyreste biff er skapt av arv, ikke miljø

Både forskere og kjøttbønder i mange land har forsøkt å finne formelen til wagyu-biffen, men de har ikke lykkes.
- Du kan ikke sammenligne Wagyu-biffen med vanlig biff. Den har en helt annen struktur. Du kan nesten spise den med skje, sier butikkslakter Erik Sørensen hos kjøttbutikken Strøm-Larsen i Oslo.

Det berømte wagyu-biffen koster mer enn 3.000 kroner kiloen. Det er det dyreste kjøttet i verden.

- Under pandemien solgte vi veldig mye. Nå selger vi fem til ti kilo i uka, sier Sørensen til forskning.no.

Det finnes mange myter om wagyu-kyrene: at de blir massert for å gjøre kjøttet mørt, at de drikker øl og hører på klassisk musikk.

Kjøttforsker Rune Rødbotten tror ikke på mytene.

Fettet gjør biffen spesiell

- Nei, det skjer nok bare når pressen kommer for å ta bilder. Men dyrene får nok den beste pleie og fôr mens de lever, for de er en stor investering og inntekt for bonden, sier Rødbotten til forskning.no.

Det som gjør kjøttet så spesielt, er fettet. Wagyu-kjøttet har masse umettet fett, altså det sunne fettet, og det er jevnt fordelt gjennom hele kjøttstykket.

Det kommer stadig studier fra Japan om wagyu-kjøtt. Nylig publiserte forskere en sammenligning mellom wagyu og holstein-storfe. De brukte teknikken massespektrometri for å finne ut akkurat hvordan fettet i dyremusklene er kjemisk satt sammen.

Forskningen på wagyu-kuene handler om å forstå og forklare hva som gjør kjøttet så unikt. For alle vil få

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt