AddToAny

Varmebehandling tar knekken på listeria-bakterien

Varmebehandling tar knekken på listeria-bakterien
Er du gravid og liker å jafse i deg en karbonade uten å varme den først? Da bør du vite at den er én av mange matvarer som listeria-bakterien trives godt i. Gravide er spesielt sårbare for listeria-bakterien.
Den kan gi sykdommen listeriose, som kan overføres fra mor til foster og føre til livstruende sykdom hos fosteret.

Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert sannsynligheten for at gravide, barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar, får i seg listeria via maten de spiser.

Sannsynlighet for å bli syk varierer. VKM har vurdert en lang rekke matvarer i fire grupper: fisk- og sjømatprodukter, kjøttprodukter, melkeprodukter og såkalte vegetabiler. Vegetabiler er frukt, bær og grønnsaker og produkter fra disse.

Konklusjonen er at sannsynligheten for at gravide og utsatte grupper får i seg så mye av listeria-bakterien fra mat at de kan bli syke, varierer - også for matvarer i hver gruppe.

Større fare med kalde karbo

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt