forskning.no
25.06.2018
![Varmebehandling tar knekken på listeria-bakterien Varmebehandling tar knekken på listeria-bakterien](https://fagpressenytt.no/sites/default/files/styles/thumbnail/public/articles/web-varmebehan_0.png?itok=VTNGUBRc)
Er du gravid og liker å jafse i deg en karbonade uten å varme den først? Da bør du vite at den er én av mange matvarer som listeria-bakterien trives godt i. Gravide er spesielt sårbare for listeria-bakterien.
Den kan gi sykdommen listeriose, som kan overføres fra mor til foster og føre til livstruende sykdom hos fosteret.
Les merNå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert sannsynligheten for at gravide, barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar, får i seg listeria via maten de spiser.
Sannsynlighet for å bli syk varierer. VKM har vurdert en lang rekke matvarer i fire grupper: fisk- og sjømatprodukter, kjøttprodukter, melkeprodukter og såkalte vegetabiler. Vegetabiler er frukt, bær og grønnsaker og produkter fra disse.
Konklusjonen er at sannsynligheten for at gravide og utsatte grupper får i seg så mye av listeria-bakterien fra mat at de kan bli syke, varierer - også for matvarer i hver gruppe.
Større fare med kalde karbo