AddToAny

Valgdebatt om skolebibliotek i Bærum

Bærum kommune har kuttet hardt i skolebibliotekbudsjettene de siste fire årene. Nå er det valg, og sist onsdag møtte ni lokalpolitikere elever, lærere, foreldre og bibliotekarer til debatt om skolebibliotekenes fremtid.
Det var stor enighet om at lavere leseglede er et demokratiproblem. Spørsmålet om reversering av kuttene fikk derimot frem de politiske skillelinjene.

«Lesingens krise, lesningen stuper, vi er bekymret for barns lesevaner.» Avisoverskriftene fra de siste årene er tydelige. Norske barns leseevne og leseglede går nedover, ifølge den internasjonale leseundersøkelsen PIRLS, som ble lagt frem den 16. mai. Av 65 land som er med i PIRLS 2021, er Norge det landet hvor elevene rapporterer lavest leseglede, og omtrent en femtedel av de norske tiåringene har svake leseprestasjoner, men er likevel over gjennomsnittet.

Dette kan snus, mener Bærum Biblioteks Venner, som i samarbeid med Bærum bibliotek Bekkestua inviterte politikere fra ni partier til debatt onsdag 30. august med Anne Jortveit som debattleder. Alle takket ja til invitasjonen.

«Hva i all verden trenger du disse idiotiske bøkene for?» innleder Beatrice Troxler Aarøe, leder i Bærum Biblioteks Venner. Ordene er fra Matilda av Roald Dahl. Hun spurte deretter retorisk: - Ønsker vi god forestillingsevne, evne til refleksjon og kritisk tenkning?

Alle i panelet hadde synspunkter på dette, men det er mest riktig å innlede med de tre ungdommene med ekspertise på leselyst. De tre gikk helt opp til politikerne, ansikt til ansikt, med ryggen mot publikum.

Elever kjemper for skolebiblioteket

Det var Nora Must, som tidligere i år, 12 år gammel, utfordret Høyre i et innlegg i lokalavisa Budstikka der hun ville ha svar på hvorfor politikerne kutter i skolebibliotekene. Hun hadde hørt at bibliotekaren på deres skole bare ville være til stede en og en halv dag i uken.

- Vi synes skolebiblioteket er så viktig - og jeg har alltid syntes det så hyggelig ut, og vi ønsker at alle kunne ha det sånn, sier Nora ivrig.

- Man blir litt overrasket når læreren på ungdomsskolen ikke tror at vi klarer å lese sammenhengende i 20 minutter, sier en av jentene, som var med på å skrive leserinnlegg om skolebiblioteket allerede som 6.-klassing.

Selv om de synes det er en bedring i 8. klasse, fremhever de at offentlige bibliotek ikke kan erstatte opplevelsen av å ha «sin egen» bibliotekar.

- Vi kjenner dem ikke, og de vet ikke hva vi heter engang, sier Therese.

- Hun forbedrer leselysten vår og er interessant å snakke med. Hun gir veldig gode boktips. Vi lever oss helt inn i bøkene som hun leser for oss, sier jentene om s

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt