- Slik jeg ser det, er det ingen immunologisk grunn til at det skulle by på problemer. Selv om måten vaksinene er bygd opp på, er forskjellig, så er begge designet til å virke på samme antigen fra viruset, sier hun.
Forskjellen på Astrazeneca og Pfizer/Moderna
- Hva er forskjellen på de to vaksinene?
- Astrazeneca-vaksinen er basert på virus-DNA som må trenge inn i cellen og helt inn i cellekjernen for at det skal lages mRNA for det såkalte spike-proteinet. Deretter lager cellen spike-proteinet som immunforsvaret kan begynne å lage antistoffer mot og T-celler som gir beskyttelse mot koronaviruset.
Vaksiner som Pfizer og Moderna, som er de alternativene sykepleierne sannsynligvis får tilbud om nå, er bygd opp litt annerledes.
- Disse vaksinene inneholder mRNA, som inneholder oppskriften på spike-proteinet. Denne vaksinen er derfor «klar til bruk» for cellen, som bruker informasjonen i mRNA til å lage spike-proteinet. Det får immunforsvaret til å produsere antistoffer og T-celler, på samme måte som etter Astrazeneca-vaksinen, forklarer hun.
Spurkland sier hun har hørt at enkelte sykepleiere sier de heller vil ha dose to av Astrazeneca, fremfor en dose to av Pfizer eller Moderna. Årsaken er at de frykter at to forskjellige vaksiner etter hverandre kan gi ukjente bivirkninger.
- Har de grunn til det?
- Nei. Tvert imot, sier immunologen.
- Begge vaksinetypene virker på samme måte og stimulerer de samme T-cellene. Det er ingen immunologisk grunn til at dette vil gi økt risiko for