AddToAny

Utleier eller leietaker til høsten? - Dette må du vite

Utleier eller leietaker til høsten? - Dette må du vite
Skal du leie ut bolig i disse tider, eller er du på leting etter et sted å bo? Da bør du lese videre!
Tekst og foto:

Et utleieforhold krever en del av begge parter for at det skal fungere best mulig. Derfor er det viktig at både utleier og leietaker setter seg inn i ansvar, plikter og rettigheter.

Skal du leie ut bolig, er det mye du må tenke på. Det et klart regelverk å forholde seg til, og som utleier plikter du å gjøre deg kjent med disse før du tar inn leieboer.

For deg som skal leie så kan det fort oppstå usikkerhet og uenigheter rundt hva som er ditt ansvar, og hva som er utleiers ansvar. Mange unge er nye på leiemarkedet, og vet ikke hva de har krav på i leieforholdet.

Både utleier og leietaker bør altså sette seg godt inn i reglene for utleie, slik at leieforholdet blir en god opplevelse for begge parter. Her får du en god huskeliste som gir deg smarte tips og råd på veien.

Leie ut bolig

UTLEIER:

For deg som skal leie ut boligen din, er det greit å ta noen forholdsregler. Hvis du gjør et godt forarbeid, så sikrer du et ryddig leieforhold for begge parter.

Du har nemlig ansvar for å passe på at du leier ut på en forsvarlig måte i henhold til lover og regler, i tillegg til at det er viktig at du for din egen del sikrer boligen din. Her får du noen gode tips på veien:

1. Det viktigste er å ha en skikkelig god leiekontrakt. Huseiernes standardavtale er utformet for å gjøre partene oppmerksomme på sine rettigheter og plikter, noe som gir mindre konfliktfulle leieforhold. En god leiekontrakt er sikkerhet for begge parter, så bruk den godt. Her anbefaler vi selvsagt Huseiernes egen leiekontrakt som du finner her.

2. Hva kan jeg leie ut? I prinsippet kan man leie ut det man har av ekstra rom i boligen så sant man gjør den bruk av rommene som de er godkjent for. Med andre ord så kan du eksempelvis leie ut et ledig soverom i boligen din, så lenge soverommet er godkjent som rom for varig opphold i boenheten.

3. Sørg for å ha sikkerhet for leiebetaling. Dette får du gjennom depositum som settes på en sperret konto

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Høstferien står snart for døren, og mange vurderer å leie ut hytta. Men trenger man egentlig å bruke kontrakt, og hva med skatt og forsikringer? Advokat Morten Fæste, ekspert på utleie i Huseierne, gir deg svar.
Hus & Bolig 18.09.2020
Seks av ti frykter brann i boligen, viser en ny undersøkelse. Til sammenligning er bare 16 prosent av oss bekymret for skadedyr eller sopp.
Hus & Bolig 17.09.2020
Kurs er en viktig del av medlemstilbudet for Huseiernes medlemmer. Men korona-pandemien og økt smitte gjør at vi nå er nødt til å avlyse kursene frem til nyttår. Samtidig arbeides det nå med gode alternativer.
Hus & Bolig 16.09.2020
Har du et staudebed som er glissent om våren? Sett blomsterløk innimellom staudene, og få blomstrende bed fra tidlig vår!
Hus & Bolig 16.09.2020
RENTEBAROMETER: Beste rente på boliglånet i det åpne markedet er nå på 1,56 prosent på Huseiernes eksempellån. Det er historisk lavt på tredje måneden. Men hvor lenge vil det vare at rentene er så lave? Ekspertene er uenige.
Hus & Bolig 15.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt