AddToAny

UNGE BØNDER SOM ØNSKER Å SATSE

Ragnhild og Lars Mangelrød vil begge være kubønder på heltid. Nå er de inne i en prosess der de vurderer om fjøsombygging og overgang til løsdrift for melkekua blir mulig å realisere.
Lars Mangelrød (27) tok over hjemgården i 2019, og giftet seg med Ragnhild (32) året etter. Med tre eldre søsken lå det ikke i kortene at Lars skulle få overta selv om lysten var der hele tida. Nå driver de to melkeproduksjon med 27 årskyr i et 30 år gammelt båsfjøs med 20 båsplasser. Med sinkyr sammen med ammekyrne og melking i to puljer i beitetida, får de det til å gå opp. De unge brukerne forteller at selv om selve bygningskroppen er bra er det et tungstelt fjøs med nedslitt innredning. Ungdyra er plassert i et fjøs som leies et par kilometer unna. Lysten til å investere mangler det ikke på, men spørsmålet er om de kan få til en bra løsning og fortsatt få det til å gå rundt økonomisk.

Girer opp avlsarbeidet
Ragnhild og Lars tok over en besetning med gjennomgående lave avlsverdier der det var brukt mye egen okse. For å heve det genetiske nivået har de både kjøpt inn dyr og satset på REDX. Lars sier de bevisst har lagt opp til et kvigeoverskudd for å ha kviger å velge blant. Overskuddet selges som drektige 1. kalvere inseminert med REDX. På problemkyr legges det inn hannsæd av kjøttfe. Alle kvigekalver GS-testes. Lars sier de ser det går riktig vei med besetningen og forteller at de får veldig god oppfølging av Gro Knu
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Debatten pa arsmotet om mulig sammenslåing med Tyr endte med at et afternativt Forslag ha vest ble vedtatt med knapp margin mot styreks opprinnelige forsalg.
BUSKAP 24.05.2024
i Tett og god oppfolging av beitet gir melk pa tanken og lage -ffirkostriaelen
BUSKAP 24.05.2024
Ta ut kyr som står på slaktelista. De tar opp kapasitet og hindrer de lavrangerte.
BUSKAP 24.05.2024
Forlag ret er verdt mange hundre tusen på enkelte gårder. Da gjelder det å berge dette 16ret helt frem til f6rbrettet. I noen tilfeller ser vi at mus, rotter og vand gjør stor skade på særlig rundballer. Hvordan unngår vi dette? Man kan redusere problemet dersom man kjenner litt til smågnagerne sin biologi og levemåte.
BUSKAP 24.05.2024
BUSKAP 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt