AddToAny

Undersøkelse: Utenlandske forskere jobber mest

Utenlandske forskere som Elisabet Garcia Gonzalez jobber mer enn de norske, viser ny undersøkelse. I tillegg bruker de mer tid på formidling enn sine norskfødte forskerkollegaer.
Stipendiaten ved Universitetet i Oslo er spansk. Hun startet på doktorgraden i lingvistikk høsten 2019. Hun forteller at hun rett som det er, kan bli sittende igjen på kontoret utover kvelden. Men egentlig er det ikke så lett å beregne antall timer:

- Selv om man ikke er offisielt på jobben, så går man ofte rundt og planlegger eller tenker på ting man skulle ha gjort. Det er en slags gråsone, sier Elisabet Garcia Gonzalez.

I november kom forskningsinstituttet Nifus tidsbruksundersøkelse for 2021, der de har samlet data på hvor mye tid forskere i ulike stillingskategorier bruker på forskning og utvikling (FoU) og andre arbeidsoppgaver. For første gang har de sett på forskjeller i tidsbruk mellom norske statsborgere og ikke-norske statsborgere.

Mer enn en normal arbeidsuke

Og det er forskere som Gonzalez som bruker mest tid på jobben:

- Utenlandske forskere jobber mer enn norske, sier Kaja Kathrine Wendt, seniorrådgiver ved Nifu.

Ikke-norske stipendiater jobber i snitt to timer mer i uka enn norske stipendiater. Det er særlig de utenlandske mennene som trekker snittet opp: De jobber i snitt over 45 timer i uka. Blant postdoktorer er det mer jevnt.

- Stipendiater jobber mindre enn de andre kategoriene, men likevel 7-8 timer mer enn en normal arbeidsuke, sier Wendt.

Formidler mer enn de norske

Den største forskjellen finnes riktignok på professornivå.

- De som jobber aller mest, er kvinnelige utenlandske professorer. De jobber mer enn 50 timer i uka, sier seniorrådgiver ved Oslomet, Hebe Gunnes, som sammen med Wendt har jobbet med undersøkelsen.

Men det er særlig ett funn som overrasker Nifu-forskerne:

- Det har jeg klødd litt i fingrene med å komme ut med, starter Kaja Wendt, og fortsetter:

- Det har blitt diskutert om andelen utenlandske forskere er for høy, og at de ikke bidrar så mye til samfunnsdebatten. Men tallene de oppgir viser helt klart at de bidrar mer til formidling enn norske forskere over hele linja, og særlig de som er i rekrutteringsstillinger, sier Wendt.

- Det er veldig mye jobbing ut over ordinær arbeidstid i sektoren, sier Kaja Wendt til høyre. Hebe Gunnes til venstre. F oto: Lina Christensen

Rutine på å lese avisen

Det kan Elisabet Garcia Gonzalez fortelle mer om. Hun forsker på flerspråklighet og kognisjon hos barn, et tema hun synes er viktig å gjøre tilgjengelig for allmenheten.

- I løpet av mine to år som stipendiat, har jeg vært med på å organisere eller deltatt i minst fem arrangementer, pluss at jeg har opptrådt i flere radio- og avisintervjuer.

Som representant for de vitenskapelige ansatte i UiOs universitetsstyre, bruker hun også en del tid på å sette seg inn i det som skjer på universitetet, for eksempel diskusjoner rundt den nye klimastrategien, eller hvorvidt stipendiater og postdoktorer bør få forlenget stillingen som følge av pandemien.

Dermed legger hun inn en ekstra innsats i å følge med på hva som skjer i samfunnsdebatten.

- Det har blitt rutine å lese aviser, delta i diskusjoner og være med på arrangementer, slik at jeg kan plukke opp temaer som jeg bør ta opp i styret.

Kan skyldes korona

Men de utenlandske forskerne er ikke alene om å jobbe langt mer enn en normal arbeidsuke:

- Forskere jobber mye mer enn en normal arbeidsuke, og slik har det vært lenge, sier Kaja Wendt.

- Alle stillingskategorier jobber mer enn 37,5 timer i uka, legger kollega Hebe Gunnes til.

Forrige undersøkelse kom i 2016. Da viste dataene at forskere jobbet litt mindre enn i 2010. Men nå har dette gått litt opp igjen.

- Det kan kanskje skyldes korona, sier Wendt, og sikter til at tidligere undersøkelser har vist at merarbeidet har økt under pandemien.

Mer formidling

Undersøkelsen viser også at tiden til FoU gikk ned for alle i 2020-2021. I stedet har arbeidstiden gått med til undervisning og formidling.

- I kommentarfeltet ser vi at mange oppgir at mye tid har gått til å tilrettelegge for digital undervisning, sier Wendt.

- Er det noen funn som skiller seg fra tidligere år?

- Ja, tiden brukt på formidling har økt. For FoU-tunge stillinger, som postdoktorer og stipendiater, har det vært størst nedgang i tid til FoU, sier Wendt.

Image-text:

- Internasjonale forskere har ikke så mange distraksjoner, som venner og familie. Det er mye enklere å sitte fast på jobben. Jeg tror det skjer med utlendinger i andre land også, sier Elisabet Garcia Gonzalez. Foto: Erik Norrud

Extra-info:

Fakta Tidsbruksundersøkelsen

Undersøker hvor mye tid vitenskapelig ansatte bruker på FoU, undervisning, faglig veiledning, administrasjon, formidling og andre oppgaver. Gjennomføres hvert femte år. I år står NIFU, i samarbeid med NOKUT, bak undersøkelsen. Undersøkelsen er sendt til 28 800 vitenskapelig ansatte. Sammenholdt med forskerpopulasjonen totalt tilsvarer det en svarprosent på 31 prosent.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt