AddToAny

TV 2 vant statsråd-bingoen: Derfor gir det mening å være best på noe litt meningsløst

Trangen til å avsløre det alle snart får vite. Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. «For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong» - H.L.
Mencken

Så vidt jeg har klart å bringe på det rene var det TV 2 som vant denne gangen. Som først fikk krysset av alle feltene i statsråd-bingoen, og som derfor kunne presentere alle de nye statsrådene kvelden før kvelden. Et halvt døgn før de var å se på Slottsplassen.

Som journalist forstår jeg den grunnleggende trangen til å fortelle og avsløre noe som noen ønsker at skal være hemmelig. Jeg har likevel slitt med å forstå prioriteringen.

Sakene som ikke blir laget

I Jonas Gahr Støres nye regjering er det 19 statsråder. Det er ganske mange telefoner, meldinger og e-poster som skal til for å få disse 19 bekreftelsene. I hvert fall hvis vi skal ta som utgangspunkt at man ideelt skal ha mer enn én kilde som bekrefter hver plassering.

Dermed er det enormt mye arbeid og ressurser som legges ned for å avsløre noe som blir offentliggjort kanskje under ett døgn etter den komplette listen er publisert. Legg også til at dette arbeidet skjer parallelt i mange konkurrerende redaksjoner og medier.

Som redaktør vet jeg at for hver sak man lager er det en annen sak som ikke blir laget. Litt forenklet, men likevel.

Et spørsmål det er naturlig å stille er hvem lager vi disse sakene for? Sikkert gøy for leserne og seerne som er over gjennomsnittet opptatt av politikk og spillet som følger med, men det er ikke «folk flest». Og selv for denne nisjen er det også andre saker som fremstår som viktigere. Saker som nå kanskje aldri blir laget.

Og til alle dem som beskylder mediene for å kun jakte klikk: Klikkvinnere er sjelden disse «bingo»-sakene.

Moro med nye jobber. De nye statsrådene på Slottsplassen torsdag denne uka. Fra venstre Hadia Tajik (Ap), Jonas Gahr Stre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Ola Borten Moe (Sp) og Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den ultimate testen

Nå er det ikke en spesielt original tanke å stille seg undrende til disse prioriteringene. På Twitter er det en som denne uka like godt retvitrer sin egen twittermelding fra 2019, hvor han spør hvorfor det er så viktig å offentliggjøre «regjeringskabalen» før den er offentlig.

En av dem som svarer er Mathias Fischer, tidligere politisk journalist og kommentator, og nå avgått statssekretær.

«Det er først og fremst bare en intern konkurranse mellom redaksjoner. Den ultimate testen på hvem som har best kilder», skriver Fischer - og han påpeker også som jeg var innom innledningsvis, at «det [er] jo sånn det skal være, at journalister har lyst til å vite og formidle ting som politikere holder hemmelig.»

For egen del var jeg i gang med å skrive en kommentar tilsvarende denne i 2019. Hvor jeg lurte på det samme. Det ble imidlertid prioritert bort, noe som kanskje er like greit, for jeg har endret syn. Delvis.

For ja, det er en intern konkurranse. En konkurranse som for mange kan virke meningsløs, i hvert fall for dem som ikke er i denne bransjen. Litt sånn som gleden ved å sende en push-melding noen sekunder før konkurrenten. Ok, det er kanskje teitere, selv om jeg har vært med på å juble for akkurat det også.

Lover godt

Men jeg tenker at vi kan se på dette som en lovnad. En lovnad om noe som kommer. For de samme kildene kan nå brukes til å lage viktig(ere) journalistikk. For TV 2 - og de andre mediene som fulgte tett i hælene på dem - har vist hva de kan få til. Har vist hvor langt inn de kan penetrere partiene som nå har dannet regjering.

Så vil de neste månedene og årene avsløre hva de virkelig kan få ut av det systematiske kildearbeidet som ligger til grunn for årets statsråd-bingo. Er man best på å fortelle om hvem som blir landets nye statsråder, bør man også være best på å fortelle om den nye regjeringens indre liv. På både godt og vondt. Ofte i motsatt rekkefølge.

Ekstra spennende er det også at dagens politiske avdeling i TV 2, som ble opprettet så sent som høsten 2019, kom i mål på topp. Det er ikke tilfeldig at TV 2 nå kjemper der oppe, men et resultat av hardt arbeid kombinert med enkelte spennende (og noen mer kontroversielle) rekrutteringer.

Sammen har dette kanskje bidratt til å endre maktbalansen mellom de politiske avdelingene noe. Det var ikke slik at TV 2 ikke dekket politikk før 2019, men det er noe med fokuset.

Bommet skikkelig

Når det er sagt: Da TV 2 publiserte «Kilder til TV 2: Disse ligger an til å bli Støres første statsråder» for cirka en uke siden, også som tv-innslag, bommet de på veldig mye. I ettertid fremstår saken som nesten bare tull. Nå kan det selvsagt være at det var slik situasjonen så ut for en uke siden.

Saken ligger ute slik den var. Ingen forsøk på skjule egne bommerter her. Men for ettertiden kan det jo se ut som om statsråd-bingoen til tider har vært nettopp... bingo.

I sin hovedsak, der hvor de fikk full klaff, har TV 2 imidlertid en eksemplarisk endringslogg som forklarer hva som har endret seg de siste dagene.

Så mest ros, litt ris og en halv kilo kaffe til årets bingo-vinner: TV 2.

Image-text:

Jonas Gahr Støres første dag som statsminister. En av statsrådsplassene som ingen medier bommet på.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ikke enige med Telenor. Telenor vil i tiden framover ikke ha lov til å sende TV 2s kanaler på deres tjeneste T-We. Fredag ble det brudd i forhandlingene om TV-rettighetene.
Journalisten 03.12.2021
Erkjenner for treg innsynsbehandling. Etter flere klager på Politidirektoratets saksbehandlingstid er Sivilombudet i gang med en undersøkelse av direktoratet, skriver NRK.
Journalisten 03.12.2021
Teaterforestilling henter inspirasjon fra virkeligheten. Raumnes-journalist Tommy Norum møtte en teaterkarakter mistenkelig lik seg selv under generalprøven til oppsetningen «Sølvkonglenes gåte», melder avisa selv.
Journalisten 03.12.2021
Verdens nest beste quiz, folketallet tatt i betraktning, tar på seg nisselua og spør om ting og tang som er relatert til bjelleklang, vise menn, media, kultur, politikk og stall etc.
Journalisten 03.12.2021
Blir partshjelper i sak om bildebruk. Norsk Redaktørforening (NR) har erklært seg som partshjelper for VG, i forbindelse med at søksmålet fra advokatfirmaet Rogstad skal behandles for Høyesterett.
Journalisten 03.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt