AddToAny

Trer av etter åtte år

Trer av etter åtte år
Det er givende å sitte i styret for Norsk forening for gravplasskultur (NFG). Men også krevende. Derfor må Håvard J. Russnes takke for seg i denne omgang.
- At det skulle bli så langvarig, hadde jeg ikke trodd, sier kirkevergen i Notodden som har sittet i styret av NFG fra 2011 til 2019, og som nestleder siden 2015.

Utfordrende jobb
Russnes synes styrevervet har vært en berikelse. Ikke minst var det verdifullt å sitte sammen med dyktige fagfolk der han ansikt til ansikt kunnet lufte egne problemstillinger. Men styrearbeid kommer i tillegg til vanlig arbeid. Nå sier pliktene hjemme i Notodden, stopp. To kapell skal rehabiliteres, det ene skal også bygges ut, samtidig som Notodden gravlund skal oppgraderes standardmessig.

- I løpet av disse åtte årene har jeg vært med på mange høringer. Ikke minst NOUen Lik og Likskap, sier han.

Lik og likskap var krevende. Dens tema var personlige og berører oss alle, inkludert kirkeverger. Flere av forslagene der, beklager Russnes sterkt ikke ble vedtatt. Ikke minst at kremasjonsavgiften ikke ble fjernet.

- Alle skulle ha rett til fri kremasjon, på lik linje med retten til fri kistegrav, sier han.
Ønsker kirkelig gravplassforvaltning
Russnes har også engasjert seg i at de kirkelige fellesrådene fortsatt skal ha ansvaret for gravplassforvaltningene.

- Undersøkelser viser at vi skårer høyt sett i forhold til andre forvaltninger. Det skal vi være stolte av, slår han fast.

En annen årsak for hvorfor han mener fellesrådene skal drive med gravplassforvaltning, er at kirke og gravplass mange steder har tette historiske bånd. Dessuten ville det få store konsekvenser dersom fellesrådene mistet dette ansvaret.

- Ansvaret for gravplassforvaltninga gir oss mulighet til å ha en større og bedre stab enn vi kunne ellers, sier han.

Følge med i tida
Russnes mener gravplassene må være proaktive. Styret i NFG og gravplassforvaltninger generelt, må følge med i tida og ikke bli for sneversynte på egne fagfelt.

- Vi må ikke lene oss tilbake på det faktum at alle før eller siden får bruk for våre tjenester. Vi må også komme våre nye landsmenn i møte og ta deres behov på alvor, sier han.

Engasjert i nordisk kongress
Russnes er bare 55 år gammel, og vil engasjere seg for norske gravplasser i mange år til, selv om han trekker seg fra styret. De neste årene skal han representere Norge i det nordiske samarbeidet og være med på planleggingen av neste nordiske kongress i Tampere i september 2021.

Åtte år med styrearbeidet har ikke virket avskrekkende. - Dersom jeg skulle være ønsket, er jeg ikke fremmed for å ta en runde til i styret, sier han.

Men før det kan bli aktuelt må Notoddens kapell og gravplass først bli ferdige.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Når gravplassrelatert stoff når nyhetsbildet er det ofte med sensasjonspregede saker. Ting settes på spissen for å generere oppmerksomhet og klikk.
Gravplassen 09.12.2019
Stadig flere ønsker navnet minnelund. Grethe Bjerck var aldri i tvil og var villig til å vente på å gravlegge sin avdøde mann til den navna minnelunden ved Langestrand kirke i Larvik var ferdig.
Gravplassen 09.12.2019
Gravplassundersøkelsen fra 2018 viser en avgiftspolitikk som fremmer kremasjon og gjenbruk av gamle graver i store kommuner med arealpress, mens mindre kommuner med god plass ikke dekker kremasjonsutgiftene.
Gravplassen 09.12.2019
Det er nå anslagsvis rundt 1.400 som velger å få sin aske spredt i naturen i stedet for på en gravplass. Det viser tall innhentet fra fylkesmennene av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Gravplassen 09.12.2019
Fagbladet har utviklet seg mye på sine 50 årganger.
Gravplassen 09.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt