AddToAny

Trenger vi kontoret i "det nye arbeidslivet"?

Trenger vi kontoret i "det nye arbeidslivet"?
De siste årene har mediene vært fulle av fortellinger om et arbeidsliv i endring, der faste ansatte erstattes av frihetssøkende løsarbeidere som bare er virtuelt koblet til bedriften. Er et slikt fragmentert arbeidsliv på vei også i Norge, og hva betyr det i såfall for kontoret som fysisk arbeidssted?
Thomassen glipper litt med øynene og luggen er rufsete når vi treffes - i cyberspace, selvsagt, via Skype. I Norge er arbeidsdagen over, men i Silicon Valley har den ennå ikke begynt.

- Vi smalt opp en webside på én dag, og var i gang etter tre-fire dager, forteller den unge gründeren.

Thomassen (29) og Rasch (29) fikk ideen mens de jobbet som konsulenter i henholdsvis Mc-Kinsey og Geelmuyden Kiese. Der fakturerte de dyre konsulenttimer til kundene for rutineoppgaver, som å knote sammen powerpointpresentasjoner, som andre kunne løst billigere og raskere.

Thomassen forteller at Mc-Kinsey etter hvert begynte å sende powerpoint-presentasjoner til et internt team i India, som ryddet opp i dem over natten, og dermed frigjorde konsulenttimene til essensielt arbeid for kundene i Norge. Hvorfor ikke sette dette i system? Det ble sporen til Konsus.



Virtuelle tjenester

- Vi tilbyr webdesign, grafisk design, powerpointdesign, dataplotting og kunnskapsinnhenting, samt tekstproduksjon, forteller Thomassen.

Arbeidet begynner innen 30 minutter etter bestilling, når som helst på døgnet, og utføres av én av Konsus' per i dag 160 håndplukkede frilansere fra 45 land.

- Utvelgelsen av frilansere skjer gjennom et automatisert system, som ikke legger vekt på verken alder, kjønn, nasjonalitet, utdanning eller erfaring - kun kvaliteten på det de kan levere, forklarer Thomassen. Bare 0,5 % av søkerne slipper gjennom nåløyet.

Ett år etter oppstarten har Konsus vokst fra to unge menn med en idé til et selskap med kontorer i Oslo og San Fransisco, medlemskap i den prestisjetunge amerikanske oppstartsinkubatoren Y Combinator - og med investorer som har punget ut to millioner dollar.



Det nye arbeidslivet

Thomassen og Rasch er eksempler på aktører i "det nye arbeidslivet" eller "det fragmenterte arbeidslivet". De siste årene har mediene vært fulle av fortellinger om et arbeidsliv i endring, der den tradisjonelle faste ansatte, som trofast stempler seg inn for et dagsverk på arbeidsplassen, har fått selskap av flere frihetssøkende "løsarbeidere": Fra de digitale mikroarbeiderne, som logger seg på nettsteder som Amazon Mechanical Turk og velger seg ut virtuelle minioppdrag - som å plotte data eller identifisere mennesker på et bilde - til dem som har gjort delingsøkonomien til heltidsjobb, og tjener til livets opphold som AirBnB-verter og Ubersjåfører.

Fra frilansere og selvstendig næringsdriven
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

I hjertet av Trøndelag, like ved Snåsavatnet, er det etablert et sørsamisk museum og kultursenter kalt Saemien Sijte.
Arkitektur N 05.05.2022
Rivningen av gamle Ruseløkka skole var svært kontroversiell. Men Arkitektkontoret Gasa sitt nybygg fremstår som en verdig arvtager.
Arkitektur N 05.05.2022
Arkitektur N 05.05.2022
Det finnes dører. Så finnes det dører som gjør en forskjell. Fordi de har en viktig jobb å gjøre. Som å holde lyd inne. Eller ute.
Arkitektur N 05.05.2022
Når alt annet forsvinner står trærne igjen: Lindealleen i Regjeringskvartalet har overlevd saneringer, terror og transformasjoner.
Arkitektur N 05.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt