AddToAny

Tolv tips til toppjakta

Tolv tips til toppjakta
Jim Larsen fra Rælingen har nærmere en million mål svensk skog å boltre seg på, og bruker hver ledige stund på jakt etter skogsfugl. Her får du Jims beste tips, og en veileder for innskyting av rifla.
Toppjakta er en jaktform med lange tradisjoner i Norge og Sverige. Antakelig har jegerfolk utnyttet skogsfuglens vane med å beite i spesielle beitefuruer

vinterstid så lenge vi har hatt tilgang til våpen. Lenge var pil og bue det eneste tilgjengelige våpenet, og da foregikk trolig jakta som rein posteringsjakt ved beitefuruer.

Etter at kruttvåpen ble tilgjengelige økte rekkevidden noe, men presisjonen var allikevel ikke god nok til å strekke holdene på toppjakta mye over haglehold.

Det var ikke før den moderne enhetspatronen ble oppfunnet at det ble mulig å strekke holdene opp mot (og over) 100 meter. I dag har vi utstyr til å måle avstand med centimeterpresisjon, og rifler som setter fem skudd i klistrelappen på 100 meter, så da er vel kanskje toppjakta redusert til en rein skyteøvelse?

Jim Larsen har en iboende fascinasjon for tiur. Han har sågar tatovert en tiur på leggen. Skogsfugl jakter han fem måneder i året. Sesongavslutning med toppjakt i svenske skoger er høyt verdsatt.

Kald presisjon

Ikke akkurat. Toppjakt er svært utfordrende, uansett hva du måtte besitte av moderne utstyr. Det er en fysisk krevende jaktform som ofte foregår i bitende kulde og dyp snø.

Dagene er korte i den perioden du kan forvente å finne fugl på topp, du bør med andre ord ta godt vare på de sjansene du får.

Det innebærer at du skal være i stand til å levere varene minst like godt som under presisjonsskyting en varm sommerdag på riflebanen.

Kort sesong

Når snøen legger seg, og det ikke lenger er beite å finne på bakken, vil skogsfuglen nesten utelukkende beite i trærne.

I Norge betyr dette ofte at toppjakta er begrenset til noen få uker i november og desember, mens det på svensk side er toppjakt ut januar.

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt